IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Цената на тока ще върви нагоре

Либерализацията води до повишаване на цената на електроенергиянта, смята бившият министър на икономиката и енергетиката

13:03 | 21.09.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Овчаров: Цената на тока ще върви нагоре

Въпреки че токът поевтиня с около 5% от август и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев даде заявка за ново намаление на цената, един от предшествениците на поста му Румен Овчаров се изказа доста песимистично. 

"Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре. Тъй като непрекъснато се говори, че либерализацията ще спаси въпроса, аз имам мнение, че либерализацията и изкуствените опити за въвеждане на конкуренция в сфери на естествените монополи води до точно обратния ефект", коментира бившият министър в ефира на Нова телевизия.

На въпрос защо сегашният енергиен министър Драгомир Стойнев прогнозира ново понижаване на цената на тока, Овчаров отговори с усмивка, че много ще се радва да го види и допълни, че говори обективно и че не иска да бъде лош пророк. "Електроенергията, която се продава, ние я купуваме на цена почти 10 пъти по-висока от цената от атомната електроцентрала в Козлодуй", коментира още той.

"Особено през 2012 г., когато ГЕРБ твърдяха, че нямаме нужда от нови мощности и че от „Белене" няма нужда, вместо да пуснем първия блок в „Белене", тази година те въведоха 1 300-1 400 мегавата възобновяеми енергийни източници, главно 1 000 мегавата от тях - фотоволтаици. Между другото, по плана на същото правителство до 2020 г. трябва да имаме 300 мегавата, а ние вече имаме 1 000. Това е причината, която доведе до рязкото покачване на цената на електроенергията", обясни бившият министър.

По негови думи цената на тези високи фотоволтаици продължава да се плаща и в момента, а дефицитът, натрупан миналата година, продължава да се трупа и в момента.

На въпрос дали не става въпрос за противопоставяне на интересите, свързани със зелената енергия и на тези, свързани с атомната енергия, Румен Овчаров отговори, че това е „елементарен и нелеп прочит"

"Може да има атомна енергия без възобновяеми източници, но няма как да има възобновяеми източници без атомна енергия. Фотоволтаиците се използват около 1 300-1 400 часа в годината, вятърните - около 2 000 часа в годината, а годината има 8760 часа. Останалото време нали разбирате, че някой друг трябва да остане да работи", поясни Овчаров.

Повече новини от страната може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 10
0pk
преди 10 години
Хм, че тоз месец мойта сметка е най-ниска спрямо предните няколко...Вий пингвините, да не сушите със сошоари мокри протестърски пари, че от там да ви се дигат сметките за ток :D ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 2
_PMP_
преди 10 години
Кроки - коя цена спадна бе пингвин? Я си погледни пак сметката за тока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
хаха - само дето това, което представяте за "добро" всъщност е по-дълбоко затъване в тинята и мизериятаНагли, мръсни, крадливи лъжливи български псевдосоциалисти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 16
kroki
преди 10 години
В резултата на усилията на новото управление, цената на тока спадна (макар и малко), но все пак стана ясно, че когато има политическа воля може да се случи нещо добро и на обикновения бедун българин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Умрял Р. Овч. и се възкачил пред портите на Рая. Там обаче го чакал дяволът и го помъкнал към Ада. Набучил го на един шиш и го сложил да се пече, като за гарнитура решил да сложи картофи в жарта. някое време го извикали другите дяволи и той наредил на сина си да наглежда социалиста, като бавно върти шиша, за да се изпече добре отвсякъде.След време се върнал и какво да види - синът му бързо върти шиша така, че печенето става невъзможно.- Защо бе сине, така бързо въртиш, нали ти казах бавно, за да се изпече равномерно?- Не може, тате! Като въртя бавно, той се пресяга и КРАДЕ от картофите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Цитирай моля те текстове от новия закон, който позволяват това падане. Щото аз рових рових и не намерих нищо в подкрепа на огромни падания на цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Jay Gould
преди 10 години
Колкото и да се опъват досегашните монополи, държавни органи, колкото и да се лъже по медиите, че се налага повишение, цените на тока ще паднат минимум до 13 стотинки за kWh с ДДС и всички такси - за дневната и минимум до 10 - 9.5 стотинки за Wh с ДДС и всички такси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Убеден съм, че цената на тока ще расте, но съм и убеден, че по-голяма част от цената ще отиде за изграждане на SMART GRID мрежа, чрез която ще мога да си купувам ток от Италия и Румъния, а не НЕК да ги дава на разни централи, които да се ремонтират от енергийната мафия!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...Поправка: НЕ са държавни защото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Държавни са защото се вярваше, че ще са по-ефективни. Такава беше идеологията (и като че ли все още е). Пък то май се оказа, че правилото за държавния и частния монопол е по-силно. По мое мнение, нито едното работи (както трябва), нито другото и следователно трябва да бъде заменено с трето. И според мен има с какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още