fallback

Кабинетът облекчи дейността на земеделците и животновъдите

Премахва се част от административната тежест, която засяга бизнеса в тези сфери

16:28 | 18.09.13 г. 2

Кабинетът прие промени в няколко закона, с които цели да облекчи дейността на земеделците и животновъдите, съобщиха от правтелствената пресслужба.

В Закона за животновъдството се отменят изискванията към бизнес-операторите за предоставяне на документи, удостоверяващи актуалната съдебна регистрация от търговския регистър.

В Закона за подпомагане на земеделските производители отпада предварителното лицензиране на вноса на земеделски продукти. Лицензирането на вноса на земеделски продукти от трети страни е част от Общата селскостопанска политика и Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС. При администрирането на системата на лицензиране на вноса на земеделски продукти от трети страни директно се прилагат регламенти на Съюза.

Промени в Закона за горите облекчават процедурата по вписване на браншови организации в регистъра на браншовите организации и на националните браншови организации в горския сектор, като вместо удостоверение за актуално състояние се изисква единен идентификационен код по БУЛСТАТ, даващ възможност да се правят справки за актуалното състояние на организациите по служебен път.

В Закона за съхранение и търговия със зърно отпадат изискванията за представяне на документи, които са публично достъпни при лицензирането на публични складове на зърно - актуално удостоверение за търговска регистрация, копие на санитарно разрешително от регионална хигиенно-епидемиологична инспекция, копие на разрешително от териториалните структурни звена „Пожарна безопасност и защита на населението“ и други. Намалява се и срокът за издаване на лицензии за публичен склад на зърно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 08.09.22 г.
fallback