fallback

ЕС трябва да ни помогне за бежанците, смята вицепрезидентът

България няма капацитет да се справи, когато имаме нужда, ще настояваме и за финансова помощ, каза Маргарита Попова

16:09 | 18.09.13 г.

                                                                                                            От: Камелия Цветанова

България няма нужния капацитет да се справи, ако бежанската вълна от Сирия се засили, призна вицепрезидентът Маргарита Попова след работна среща между представители на различни институции за положението на децата и жените, търсещи закрила у нас.

Въпреки че според нея хилядите хора, които са се насочили към нашата страна, са най-голямото предизвикателство, тя е убедена, че ще се справим, защото когато имаме нужда, ще настояваме пред ЕС да получим техническа, административна и финансова помощ.

Европейските власти трябва да ни помогнат да се справим, убедена е Попова.

Представителят на Върховния комисариат на бежанците на ООН в България Роланд-Франсо Вейл, който участва в срещата, също призна, че е оптимист, и заяви, че ООН ще ни съдейства, а помощ можем да очакваме и от ЕС, след като сме членове на Общността.

Попова увери, че държавата е мобилизирала своя ресурс и има силно междуинституционално сътрудничество. Вицепрезидентът увери, че дори има идея да се помогне на семейства с деца, които искат да отидат в друга страна.  По думите й има възможност учители да преподават за известно време съответния език на децата, преди да заминат, защото все пак България е и транзитна страна за емигранти.

Предизвикателство обаче според нея е да се съчетаят в разумен баланс две каузи – първата е хуманизъм, желание и съпричастност за решаване на хуманитарните въпроси, и втората е сигурност за всички.

Важно е да има достатъчно кадрови и административен капацитет, който да е на място и освен това да е обучен, за да могат да се обработят документите на бежанците, да се проведат интервюта, за да може от една страна да вдъхват доверие и от друга обективно да се събере информация кой по какви причини и с каква мотивация идва у нас, за да търси държава закрилник, настоя тя.

Попова смята, че е не по-малко важно в какви центрове се настаняват тези хора, така че да се гарантира спокойствието там, „където животът не прилича на нашите домове, където сме събрани двама, трима, пет и десет“. В същото време трябва да има и сигурност за българите в населените места, където се настаняват бежанци.

Маргарита Попова настоя, че трябва категорично да поддържаме тезата, че при един евентуален военен удар отвън, рисковете за нас ще се увеличат многократно.

Според нея не са изчерпани политическите начини и трябва да настояваме по мирен начин да спре насилието в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 11.09.22 г.
fallback