fallback

91% от фирмите отговарят на изискването за оборот при режима "касова отчетност"

След като режимът по ДДС влезе в сила, ще се създаде и публичен регистър, където фирмите могат да направят справка за партньорите си

22:00 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател

С промени в Закона за ДДС от началото на следващата година фирмите ще могат да се регистрират, за да ползват режим на „касова отчетност“. Това означава, че продавачите ще дължат ДДС на държавата след като получат парите от своите клиенти. Целта е да се намали междуфирмената задлъжнялост и да се поощрят малките и средните предприятия.

Режимът на касова отчетност на ДДС няма да бъде задължителен, а за да се регистрират по него, търговците трябва да отговарят на определени условия.

Първо трябва да са регистрирани по закона за ДДС и да имат оборот не повече от 500 хиляди евро за миналата календарна година. Второто изискване е да не са в производство по несъстоятелност или ликвидация и да нямат издавани актове за участие в измами от Националната агенция за приходите или Агенция „Митници“.

На изискването за оборот отговарят около 200 хиляди фирми у нас, което е 91 процента от всички. В момента НАП проучва колко са реалните търговци, които могат да се отчитат касово.

След като режимът влезе в сила, ще се създаде и публичен регистър, където фирмите могат да направят справка за партньорите си. Веднъж регистриран по режима за касова отчетност, търговец може да се откаже от него чак след година. (БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
fallback