fallback

Плевнелиев: 2013-а е годината на гражданското общество

Държавният глава посочи борбата с монополите и корупцията като път към по-добра икономика

15:52 | 17.09.13 г. 1

                                                                                                                     От: Камелия Цветанова

Настоящата 2013-а година е не на политиците, а на гражданското общество - то излезе на сцената, насочи прожекторите и задава дневния ред на институциите, заяви президентът по време на първата обществена дискусия на тема „Пазарна икономика” от инициативата му „Диалог с гражданите”.

Той припомни, че обществото вече е определило проблемните теми, а те са корупция, мафия, монополи, олигарси, зависими медии, недостатъчно ефективно правораздаване и недостатъчно справедлива държава. Държавният глава посочи четири източника за обогатяване на олигархията - управлението на държавните пари, обществените поръчки, приватизацията и сивия сектор.

Според него премахването на тези източници за финансиране ще помогне на обществото да се пребори с този малък кръг хора, които се обогатяват за негова сметка.

"По пътя на ограничаването на тези четири източника можем много ефективно да направим по-добра икономика - с правила за управление на държавните пари, типизиране и електронизиране на обществените поръчки, вместо да засекретяваме договори. Приватизацията да е насочена към стратегическите инвеститори, а не към тези с връзки, да направим реформа в сектор "Сигурност", да свържем данните и да работим с нашите чуждестранни партньори срещу сивия сектор и подземния свят", призова Плевнелиев. 

Според него в света на бизнеса съществуват паралелно две Българии. "Има предприемачи, които нямат нужда от държавните пари, а от устойчиви бизнес модели, а други от връзкарство, за да успяват. Едни вярват в европейската ориентация на страната, а други наричат европейските компании колонизатори, едни с технологиите и моженето гледат напред към индустрии, в които можем да бъдем най-добрите, и друга България, в която все още откриваме паметници на Тодор Живков и гледаме повече назад", коментира той.

Държавният глава за пореден път се обяви против реализацията на проекта АЕЦ „Белене” и настоя, че е по-добре държавата да инвестира средствата, които би похарчила за него, в саниране на жилища.

Трябва да има и средства за социални плащания, но те трябва да са за сметка на изработени пари, а не на следващите поколения, смята президентът. „Аз съм „за” социалните плащания, но нямаме балансиран бюджет, не може всичко да е на кредит“, посочи той.

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за избирането на състава на ДКЕВР от парламента, а не от правителството.

„Протестите през февруари показаха много ясно, че хората искат реформи в сектор „Енергетика”. Ако искаме промени в енергетиката, регулаторът трябва да е независим, той трябва да се избира от парламента, а не от правителството и не знам защо това не се направи с промените в Закона за енергетиката, които бяха приети наскоро”, коментира той. Той добави, че сега намалението на цената на тока се прави с административни команди. „Съвсем друго щеше да е, ако има различни доставчици и конкурентна среда, а не монопол“, смята той.

„Икономиката е много консервативно нещо, тя не се поддава на постоянно политизиране и промяна на приоритетите и заради това сме бедни”, коментира още Плевнелиев.

Според него трябва да има последователност в икономиката и заради това ни трябва ясна програма с приоритети, по които трябва да има консенсус.„Икономиката има нужда от консенсус, какъв по-голям от „България 2020“ и тя да не се случи в скритите врати на две министерства, а в обществен дебат и се надявам да доведем до успешен финал програмата за развитие”, каза той.

След няколко седмици той обеща да организира дискусия и за правосъдието, а след това и за медиите.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
fallback