IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Ще следваме по-социална политика

От първите 100 дни на правителството има два видими резултата - изчезналият страх при бизнеса и по-редовното възстановяване на ДДС

22:17 | 13.09.13 г. 11
Орешарски: Ще следваме по-социална политика

Искаме да водим по-социална политика и да насърчаваме предприемачеството, няма други мерки за успех, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в предаването "Панорама" на БНТ.

Орешарски имаше сериозен проблем с добирането си до сградата на Българската национална телевизия, тъй като протестиращи блокираха входа. Те не допускаха министър-председателя да влезе и той бе въведен с помощта на охраната от НСО под викове „Оставка!“ и „Мафия!“.

"Няма балансирано общество, което е бедно и в него разслоението е много голямо", смята той.

Като основни моменти в работата на правителството премиерът изтъкна излизане от рецесията и по-висока социална отговорност, защото немалка част от българските домакинства са на ръба, дори под него. „Това ще е задачата ни – и относно проектобюджета, който се подготвя, като важен параметър е и запазването на финансовата стабилност", каза той.

В хода на подготовката за проектобюджета за следващата година, което е и първият за това правителство, ще се направят по-сериозни реформи в сектора на администрацията, здравеопазването и образованието, уточни Орешарски. Ще се направи и опит да се подобри значително ситуацията в съдебната система, където сме обект на критики от външните партньори, добави той.

Според него реформи не могат да се направят за 100 дни. "Страхувам се, че и за 200 не могат да се направят, но могат да се започнат. Може да се очертаят насоките им и да се върви по този път, дори и с риска да не се одобряват от по-висок кръг граждани.", твърди той.

На въпрос могат ли да се правят сериозни реформи без обществена подкрепа премиерът отговори, че традиционният отговор сигурно е не, но че кабинетът е свикнал да работи през тези 100 дни под натиск и при неодобрение. „Така че ще се опитаме да направим реформите, от които се нуждаем”, каза той.

По думите му от първите 100 дни на правителството има два видими резултата. „Първият е, че при бизнеса изчезна страхът, и вторият е, че започнахме да възстановяваме далеч по-редовно ДДС", изтъкна Орешарски.

Трябва да бъде създадена и конкурентоспособна среда, за да помогнем на бизнеса, и по-социални мерки, насочени към по-бедните слоеве на нашето общество, смята той.

Относно АЕЦ „Белене“ премиерът коментира, че поредната оценка, която ще бъде направена, за да помогне за избистрянето на оценката дали да бъдат влагани средства в изграждането ѝ, ще се осъществи със собствени сили и без наемане на поредния консултант по проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 7
kane
преди 10 години
Не мога да понасям когато се говори за това колко много се прави за "бизнеса" !?!Бизнеса не е нищо специално, а напротивСпециални са хората, ърцата и душите им и как ТЕ - хората се чустват в РБДали са щастливи, нахранени, задоволени с посрещнати нужди от всяко естествоТова е ВАЖНОТОПисна ми да слушам за "бизнеса" всичките икономически показатели и т.п. точки - ТЕ СА ПРОЗВОДНИ САМОна ЧОВЕКА - семейството, децата, жените, пенсионерите, инвалидите, мъжете и т.н. ТЕХНИТЕ ПРОБЛЕМИ СА ИСТИНСКИТЕИскам ОРешарски като социалист/правителство на леви/ да разбира, говори и показва товаМерси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още