IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Ще следваме по-социална политика

От първите 100 дни на правителството има два видими резултата - изчезналият страх при бизнеса и по-редовното възстановяване на ДДС

22:17 | 13.09.13 г. 11
Орешарски: Ще следваме по-социална политика

Искаме да водим по-социална политика и да насърчаваме предприемачеството, няма други мерки за успех, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в предаването "Панорама" на БНТ.

Орешарски имаше сериозен проблем с добирането си до сградата на Българската национална телевизия, тъй като протестиращи блокираха входа. Те не допускаха министър-председателя да влезе и той бе въведен с помощта на охраната от НСО под викове „Оставка!“ и „Мафия!“.

"Няма балансирано общество, което е бедно и в него разслоението е много голямо", смята той.

Като основни моменти в работата на правителството премиерът изтъкна излизане от рецесията и по-висока социална отговорност, защото немалка част от българските домакинства са на ръба, дори под него. „Това ще е задачата ни – и относно проектобюджета, който се подготвя, като важен параметър е и запазването на финансовата стабилност", каза той.

В хода на подготовката за проектобюджета за следващата година, което е и първият за това правителство, ще се направят по-сериозни реформи в сектора на администрацията, здравеопазването и образованието, уточни Орешарски. Ще се направи и опит да се подобри значително ситуацията в съдебната система, където сме обект на критики от външните партньори, добави той.

Според него реформи не могат да се направят за 100 дни. "Страхувам се, че и за 200 не могат да се направят, но могат да се започнат. Може да се очертаят насоките им и да се върви по този път, дори и с риска да не се одобряват от по-висок кръг граждани.", твърди той.

На въпрос могат ли да се правят сериозни реформи без обществена подкрепа премиерът отговори, че традиционният отговор сигурно е не, но че кабинетът е свикнал да работи през тези 100 дни под натиск и при неодобрение. „Така че ще се опитаме да направим реформите, от които се нуждаем”, каза той.

По думите му от първите 100 дни на правителството има два видими резултата. „Първият е, че при бизнеса изчезна страхът, и вторият е, че започнахме да възстановяваме далеч по-редовно ДДС", изтъкна Орешарски.

Трябва да бъде създадена и конкурентоспособна среда, за да помогнем на бизнеса, и по-социални мерки, насочени към по-бедните слоеве на нашето общество, смята той.

Относно АЕЦ „Белене“ премиерът коментира, че поредната оценка, която ще бъде направена, за да помогне за избистрянето на оценката дали да бъдат влагани средства в изграждането ѝ, ще се осъществи със собствени сили и без наемане на поредния консултант по проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 31 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Хм, да имам време да си гледма градината и тя да ме изхранва, да не ми се налага да тичам до бърза помощ, а да си пия фамилно греяната ракия, да събирам опадалите круши за казана, да се радвам на пчелите, нападнали цъфнали гюзум/ джоджен, да ми идват децата на гости и да им правя баници, кекс и кисело зеле със свинско, ............не ми трябва и колело!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Съгласен като цяло с това което имаш предвидОт тук и произлизат проблемите на обществото ни/и не само на нашето/ от това че тези които ни представлявт във властта не се вслушват в гласовете ни и не се вглеждат в нуждите ни/ на нас избирателите/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Смятам че коментара ти е силно противоречив и показва че дори ти не си сигурен кое точно е ЩЕАСТИЕТО за хората:1. Силна икономика с 12 часа на раотното място 6 дни в седмицата и ферари, наприомер2. Или с колело в планината и с 30 часа работа и по-слаба икономикаВсички статистики за индека на щастието показват че не работата и парите, материалните придобивки правят хората по-щастливи. САЩ кото са с най-висок БВП на човек са чак на 17 място в света. Мексико е на 10-то с 10% от американските доходи напримерhttp://***.oecdbetterlifeindex.org/Извода:човека е социално същество и той има нужда от своодно време за да бъде щастливРазвитата икономика само подтиска човека. Човека е губещ от развитата икономика. Печели само капиталиста, милиардера, фашита/и дори той непечели, но някои хора са просто с увреден мозък/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Не е интересно това "Значи хората които са създали някое предприятие не спадат в категорията ЧОВЕК, според теб.."Хората създали предприятие са по-важни от предприятието имА НЕ обратнотоФашист си ако мислиш обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 1
Pivoley
преди 10 години
Господина не трябва да преразпределя, а да създаде условия да се създават повече блага. Само това е начина за ръст и на заплатите и пенсиите, на които разчитат 95% от населението. А, ако господинът тръгне да разпределя, както го съветвате, то вие ще убиете стимула на тези, които произвеждат блага да продължават да го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Орешарски: Ще следваме по-социална политика" Само не го представяйте като БОНУС, г-н Орешарски ! ЩЕ ВИ СЕ НАЛОЖИ след влизането ни в Шенген. В БГ има шепа хора. Колкото един голям Европейски град. Работоспособното население, е още по малко. Колкото голям квартал в Париж да речем. Няма нищо по лесно от това, това население да намери място сред стотиците милиони в Европа / с изключение на ***, но тях ще ви ги харижем/ ! Все ще е полезно с нещо. За спонсорите ви, няма да останат много роби. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 0
Sakamano
преди 10 години
@kane, можеш да бъдеш спокоен - на Орешарски му дреме за бизнеса точно толкова, колкото и за проблемите на "хората" (като изключим "бизнеса" с протекции на управляващите). Социалистическата идеология в днешно време е залъгалка за шарани, а БСП е толкова лява партия, колкото ГЕРБ е дясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 1
vivankata
преди 10 години
Само че обобщаваш съвременния човек . За някои има много блага за други няма. Така като върви икономиката не означава че им върви на всички или обратното. Иначе за повечето бизнеси човека е консуматив и разход.Та ролята на г-на е да разпределя благата справедливо, затова обаче освен че трябва да е с добри намерения, ще трябва и да поработи.Засега не виждам поне да има визия. Само общи приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
"Икономиката, ***" - това, разбира се, не е обида. Съвременният човек е по-щастлив, когато разполага с повече блага. Затова икономика е на първо място. Разбира се, щастието е нещо субективно и в някое племе, където ходят с по една препаска, може да са по-щастливи от западния човек, ползващ много удобства и технологични джаджи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Значи хората които са създали някое предприятие не спадат в категорията ЧОВЕК, според теб..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още