fallback

Дълговете на болниците ще бъдат покрити до октомври

Очаква се здравната каса да отвори резерва си от 269 млн. лв.

17:42 | 13.09.13 г.

Вероятно на 23 или на 24 септември ще има Надзорен съвет, където ще се вземе решение за разблокиране на резерва на здравната каса, с който да се покрият част от дълговете на болниците. Това стана ясно от изказване на д-р Румяна Тодорова, управител на здравната каса, след среща с Българския лекарски съюз, предаде Агенция „Фокус”.

Целият резерв на касата е 269 милиона лева.

Преразходът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за болници расте, каза Тодорова. Очаквахме преразход между 60 и 80 милиона лева, сега със сигурност той е над 100 милиона лева, само за болниците. „Към 15 октомври ще разплатим и надлимитните дейности и всичко към болниците за третото тримесечие. Тогава ще видим колко пари ще останат и колко ще е реалният недостиг”, посочи д-р Тодорова.

„По предварителни наши изчисления, това, което остава за реално съществуващи пари, са около 65% средно месечно за болниците. Това е горе-долу надлимитната дейност. Един от вариантите е - разплащаме тези пари по месеци и този недостиг от 30% да го изплатим със следващия бюджет, но тези пари да са предварително планирани и те да не изяждат бюджета за следващата година – тези 108 млн. лв. така или иначе са налични. По този начин, няма да се прави актуализация на тазгодишния бюджет. Дали ще бъде възприет този вариант зависи от институциите. Това е един вариант. Не е необходимо да се нагнетява напрежение. Не са чак толкова страшни нещата. Дейността е динамична”, каза още д-р Тодорова.

Д-р Цветан Райчинов, председател на Български лекарски съюз, обясни, че БЛС очаква от Националния рамков договор за 2014 година най-малко това, което беше договаряно миналата година. „Договарянето миналата година, по вина на д-р Цеков, не се случи. Дано тази година се случи. Според държавата, нашите деца са половин хора. Искаме държавата да плаща пълната осигуровка на децата. Методиката, независимо дали ще бъде променен законът, ще бъде съгласувана между двете институции”, каза още д-р Райчинов.

На днешната среща са положени основите за разговори за Националния рамков договор за 2014 година. Следващата седмица се сформират екипите и графика за преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 11.09.22 г.
fallback