fallback

Danone продаде производствените си мощности в България на Schreiber foods

Френската компания продаде и звената си в Чехия и Португалия. Стойността на сделката не е ясна

13:58 | 12.09.13 г. 5

Danone продава и производството си в Чехия и Португалия Снимка: Ройтерс

Американският производител на млечни продукти Schreiber foods вече ще произвежда продуктите на френската група Danone, предназначени за България, Чехия и Португалия. Вчера Данон Сердика обяви решението си да прехвърли собствеността на производствените си мощности в София на Schreiber Foods, който е и нейн дългогодишен партньор, казва се в официално прессъобщение на компанията.

Schreiber Foods е производител, специализиран в ко-производство и собствени марки (така наречените private labels), който има амбицията да внедри своите високи стандарти на производство и индустриално ноу-хау и в Европа, съобщават от Danone.

"Това е глобално решение, което включва прехвърляне на собствеността на производствените мощности на Данон още в Чехия и Португалия и е директно свързано със стратегията на Danone да осигури устойчив растеж. Компанията цели да увеличи конкурентноспособността си и да оптимизира производствените си капацитети и разходи, имайки предвид спада на пазарите в Европа".Така коментира сделката Цветелина Георгиева, член на борда на директорите на Danone и Мениджър комуникации в компанията пред Investor.bg.

Повече информация за финансовите параметри на продажбата не бе дадена. От компанията уточниха, че не могат да предоставят информация за условията на общата транзакция, тъй като "касае сделка, която е обвързана с няколко държави".

На този етап от компанията нямат информация кога сделката ще бъде изцяло финализирана.

"Сделката трябва да бъде одобрена от съответните регулаторни органи в страните. Ние не можем да се ангажираме с конкретен срок за сделката, защото наистина първо трябва да получим разрешението на регулаторните органи в Чехия и Португалия. Сроковете на регулаторите в различните държави съответно са различни", заяви Георгиева.

Бъдещето

Сделката предвижда трансфер само на производствените мощности в София на Schrieber Foods. Ще бъдат запазени всички работни места във фабриката и ще се гарантира продължение на производството на продукти за Данон във фабриката в София.

Според мениджмънта на френската компания сделката ще донесе нови възможности за местните й партньори и доставчици, като например фермерите. "Нашият партньор Schrieber Foods ще продължи да произвежда продукти за Данон във фабриката в София разчитайки на доставка на сурово мляко от фермите, с които Danone по принцип работи. Schreiber Foods идва в Европа с намерение да развива дейност на континента в дългосрочен план.  Имайки предвид техния опит ние сме убедени, че те ще успеят да развият бизнес в България с пълен потенциал", допълва Георгиева.

От Danone обещават плавен трансфер, който няма да попречи на работниците в производствените звена в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
fallback