fallback

Сметките за ток не са повишени, а понижени, твърдят ЕРП-та

Намалението е средно с 12%, според трите електроразпределителни дружества

12:40 | 12.09.13 г. 1

Сметките за ток за бита през август не само не са увеличени, но са се понижили средно с 12 на сто в сравнение с август миналата година. Това обявиха от трите електроразпределителните дружества на изслушване в две парламентарни комисии.

Повод за изслушването станаха оплаквания от абонати за високи сметки за ток, въпреки обявеното намаление с 5 на сто от 1 август. Според представителите на енергийните дружества за цялата страна имало само девет жалби за по-високи августовски сметки.

По време на срещата изслушването председателят на Държавна комисия по енергийно и водно регулиране Анжела Тонева изтъкна, че държавният регулатор няма как да създава нито енергийна, нито социална политика, съобщава bTV. „За всички промени, които вие искате, са необходими социални мерки”, се обърна Тонева към представителите на гражданските организации.

„По отношение на прозрачността, колкото и усилия да полагаме да бъдем прозрачни, те винаги са недостатъчни”, коментира тя и отбеляза, че предложението за сформиране на Обществен съвет към ДКЕВР би имало положителен ефект.

По отношение на електромерите и предложение на някои от гражданските организации т. нар. „умни електромери” да бъдат въведени за сметка на европейски средства Еленко Божков от ДКЕВР заяви, че въпросът за системите за измерване на изразходваната електроенергия е въпрос пред самите електроразпределителни дружества, като те сами решават от кой да ги закупят и за колко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
fallback