fallback

Преглед на печата за 10 септември

07:50 | 10.09.13 г.

ДАНС е утроила подслушванията през първата половина на 2013 г.

в. Капитал Daily

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е увеличила значително подслушването през първите шест месеца на годината, става ясно от шестмесечния отчет на агенцията. По план за цялата 2013 г. тя е трябвало да приложи 526 специални разузнавателни средства (СРС), но до края на юни техният брой вече е бил 876, или близо 65% повече от годишната прогноза. За сравнение – през първото полугодие на миналата година са приложени 264 СРС-та - повече от три пъти по-малко, а през цялата 2012 г. - общо 507.

До редакционното приключване на броя от ДАНС не отговориха на какво се дължи този ръст. В отчета на агенцията е записано многозначително, че "броят на СРС се определя от динамиката на средата за сигурност", но от документа не става ясно каква точно е промяната, която е наложила засиленото им използване. Докладът обхваща периода, преди в ДАНС да бъде влята ГДБОП, т.е. увеличението не се дължи на новите правомощия, които агенцията получи.

Кабинетът иска минималната заплата да се увеличи на 340 лв. от 1 януари 2014 г.

в. Сега

От 1 януари 2014 г. минималната заплата най-вероятно ще се увеличи с 30 лв. до 340 лв. Това става ясно от процеса на договаряне на минималните осигурителни прагове между синдикати и работодатели. Препоръката на социалното министерство е била партньорите да водят преговори, като се съобразяват с този размер на най-ниското възнаграждение. Договорките в 44 икономически дейности от 85 обаче са сключени при 310 лв. минимална заплата. Това означава, че промени в праговете може да се наложат и след окончателното им договаряне. Сега средният им ръст е 4.1%, но той не включва евентуалния нов ръст на минималната заплата.

От указанията излиза, че управляващите вероятно се отказват от намерението си да вдигнат два пъти най-ниското възнаграждение - от 1 октомври и от 1 януари. За октомври те се застраховаха, че ще има увеличение само ако се разберат социалните партньори, но те от години не намират допирни точки в позициите си.

Търговска война пламна на Балканите

в. Сега

Търговска война пламна на Балканите. Властите в Скопие въведоха такси за влизащи в страната косовски граждани и автомобили, след като правителството в Прищина взе решение да блокира всички македонски продукти.

От неделя вечер в Косово влезе забрана за внос на редица стоки от Македония. Това бе отговорът на Прищина на решение на правителството в Скопие, което изостри търговските отношения на Балканите още от началото на юли. Тогава Македония реши да защити местните производители на пшеница, като задължи вносителите за всеки килограм купена от страните - членки на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), пшеница, да изкупуват 3 кг пшеница от местни производители.

250 000 българи отказват да се осигуряват за здраве

в. Сега

Около 250 000 българи имат доходи и могат да внасят здравни осигуровки, но не го правят вероятно заради огромното недоверие в здравната ни система, ниското качество на услугите и нуждата от доплащане почти във всички случаи. Още над 460 000 са хората, които, и да искат, не могат да се осигуряват заради липсата на доходи. Стряскащите цифри от анализ на НАП цитира вчера председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер. На практика това са несъбираеми вноски, тъй като хората в първата група трудно може да бъде идентифицирана, а от втората няма какво да се събира. Общо неосигурените за здраве са 2 млн. Здравната осигуровка е задължителна и тези 250 000 българи се водят длъжници на НЗОК.

Джафер обяснява нежеланието за осигуряване с действията на управлението на ГЕРБ, което пренасочи близо 2 млрд. лв. от здравни осигуровки за дейности, които са ангажимент на държавата или направо за покриване на дупки в бюджета. "Един заместник-министър на финансите тези дни откровено призна, че част от тези средства са отишли за инфраструктура", обяви Джафер, като визира Владислав Горанов. Според депутата от ДПС сега българите се питат "защо с моите осигуровки се плаща какво ли не, но когато аз имам нужда, обикновено няма направления и трябва да си заплащам лечението".

Орешарски черпи със 148 милиона

в. Стандарт

Премиерът Пламен Орешарски развърза кесията навръх 100-те дни на кабинета. 148 милиона лева ще бъдат раздадени на девет министерства за непредвидени харчове. Още 11,5 милиона ще получат тютюнджиите, а с 3,5 млн. ще бъдат зарадвани производителите на плодове и зеленчуци. Допълнителните суми ще бъдат извадени от фонда за непредвидени и неотложни разходи.

Орешарски е най-щедър към социалното министерство, което ще получи 40 млн. лв. Те ще отидат за хора с увреждания и децата в приемни семейства. Министерството на отбраната пък ще получи 30 млн., а с 5 по-малко ще вземе МВР. Ведомството на Цветлин Йовчев ще се разплати с доставчици на горива и дрехи. В сметката за извънредните харчове се е вредила и Академията на науките, която ще вземе 500 бона за библиотеката си.

Руски квартали в Царево и Лозенец

в. Стандарт

"Най-голям интерес от страна на руски граждани има към Царево и Лозенец. Всяка година имаме нови рускоговорящи съграждани, които стават постоянни жители. Увеличава се интересът и към най-южните точки на общината. Това се случва след реновирането на пътя Царево-Ахтопол-Синеморец-Резово". Това каза кметът на община Царево Георги Лапчев по време на среща с руския посланик у нас Юрий Исаков. Руските граждани идват в най-южните точки на българското Черноморие не само заради природните дадености, но и заради културно-историческото наследство, на което община Царево акцентира, каза посланик Исаков. Той посети музея в Царево и разгледа най-голямата частна етнографска колекция от пафти и накити в България.

Блок 7-и в “Козлодуй” ще работи след 2030 г.

в. Стандарт

Блок 7 на АЕЦ "Козлодуй" ще заработи след 2030 г., обясни шефът на централата Иван Генов пред БНР. Процесът по изграждането на нова ядрена мощност е дълъг и стартиралата наскоро процедура за избор на площадка е само една от стъпките. Вероятно в началото на октомври АЕЦ "Козлодуй" вече ще разполага с технико-икономическия анализ и оценката на предложените площадки. Тогава в Първа атомна ще бъде направен технически съвет, който да избере една от предложените площадки. Паралелно се работи и по одобряването на Доклада за Оценка върху околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
fallback