fallback

БСП стреля последния си патрон за АЕЦ "Белене", смятат от ГЕРБ

Бившият енергиен министър повтори аргументите за икономическата неизгодност на проекта

17:58 | 09.09.13 г.

БСП стреля последния си патрон по темата за АЕЦ "Белене", настоя депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев в коментар на заявките на лидера на столетницата да подновят проекта за втора атомна централа.

"По наше мнение в момента, на тази знаменателна дата, неслучайно лидерът на БСП отново набляга на тази тема. Това е с цел да бъде изстрелян последният патрон, за да се защитава правителство, което не защитава само себе си със своите действия", категоричен бе той.

Според депутата на всички е ясно, че няма как този проект да бъде осъществен с държавни пари, защото се е наложила актуализация на бюджета заради социалния пакет на правителството. По думите му темата за "Белене" се вади сега, за да се прикрие фактът, че кабинетът не върши нищо, както и фактът, че правителството няма позиция за кризата в Сирия.

Бившият енергиен министър Делян Добрев пък категорично отхвърли твърдението на Станишев, че консултантът HSBC е работил с неправилни данни за втората атомна централа. "Това е обида към авторитета на HSBC", каза настоящият депутат от ГЕРБ, който нарече твърдението, че консултантите не са си свършили работата, "арогантно".

По-рано днес лидерът на левицата обяви пред bTV, че консултантът е работил с данни, според които оборудването на централата е със срок на годност 20 години, а то действително е 40 години.

Бившият енергиен министър върна лентата и към референдума за бъдещето на "Белене" през януари и попита защо левицата е агитирала за строителството на централата при положение, че не е била сигурна в изгодността на сделката. Според Добрев обаче да обещаеш проект за 20 млн. лева при положение, че нямаш 40 млн. лева за социалния пакет, е все едно да нямаш 40 лева за лекарство, но да смяташ, че можеш да реализираш проект за 20 000 лева.

Той отново подробно обясни, че проектът за втората атомна централа е неизгоден, защото токът, който ще произвежда АЕЦ "Белене", ще бъде по-скъп от този от АЕЦ "Козлодуй", мощностите са големи и надхвърлят многократно потреблението, освен това страната ни просто не може да си позволи участие. Според него евентуално изграждане на "Белене" може да стане само с външни заеми или със 100% скок в цената на тока.

Делян Добрев категорично отхвърли твърденията, че е разрешавал плащания след прекратяването на проекта, след като през миналата седмица Мария Капон от ЕНП и Иван Иванов от ДСБ обявиха, че плащания по "Белене" е имало и по време на правителството на ГЕРБ и на служебния кабинет. "По времето, когато аз бях министър, не съм разрешавал плащания. Има прокуратура, която ще установи всички факти", заключи той.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 31.08.22 г.
fallback