fallback

ЕК не гледа на България като на "проблемен случай"

Предстоящият доклад в края на 2013 година обаче ще съдържа и политически оценки, каза говорителят на комисията Марк Грей

15:27 | 04.09.13 г. 4

Европейската комисия не разглежда България като проблемен случай, на който ще трябва да отделя специално внимание през следващата година. Предстоящият доклад в края на 2013 година обаче ще съдържа и някои политически оценки. Това каза говорителят на Еврокомисията Марк Грей пред БНР.

„Ние не гледаме на България като на някакъв проблемен случай, на който ще трябва да отделим специално внимание през следващите 6 или 12 месеца“, коментира Марк Грей.

Той посочва, че засега няма решение за съдържанието на предстоящия доклад, но обръща внимание, че заради дадената ни отсрочка да покажем ефективност, ще има и политическа оценка. „Повече от логично е, след като дадохме на България допълнително време да покаже резултати, ще трябва да направим някои политически оценки“. На този етап не са взети никакви решения, освен че ще имаме доклад за България в края на тази година, допълва той.

На въпрос дали ЕК е обезпокоена от нестабилната политическа ситуация в България и да очакваме ли, че продължаващите протести и натиск върху правителството да подаде остава ще усложнят диалога София-Брюксел, Грей коментира, че според него е много важно да се разбере, че комисията работи безпристрастно с всяко правителство, което е на власт.

„Разбира се, че политическата стабилност е много важна – председателят на Европейската комисия Жозе Барозу вече лично обърна внимание на това. Ние обаче няма да се намесим в никой вътрешно-политически дебат. Защото ако започнем да правим това при един случай, ще трябва да продължим и при други....“

А дали през новия политически сезон ще се наложи да се отдели много време на български въпроси и проблеми, свързани не само с мониторинговия механизъм върху правосъдието и вътрешните работи, той обясни, че не очаква ЕК да се занимава с България по по-особен начин, отколкото с която и да е друга страна.

„Имаме наистина уникална ситуация с мониторинговия механизъм, всички знаем това, но гледайки напред очаквам да работим с България по същия начин, по който работим с другите държави. Честно казано, не виждам значителен проблем с България през следващата година“, заключи Марк Грей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
fallback