fallback

Бомбена заплаха и протести посрещнаха депутатите в първия работен ден

Бойко Борисов призова за оставка, а Станишев се опасява, че протестите заглушават истинските проблеми

11:51 | 04.09.13 г. 2

Първият работен ден от новия политически сезон за депутатите започна с протести – против и в подкрепа на правителството, заплаха за бомба в Народното събрание и политически декларации с очакванията за следващите месеци.

Въпреки получения в МВР сигнал за поставено взривно устройство, заседанието не беше прекъснато. Председателят на парламента Михаил Миков попита дали ще има декларация с искане за край на заседанието и след като не получи такава, дебатите продължиха.

Пръв думата от трибуната взе Бойко Борисов, който не пропусна да напомни, че е лидер на най-голямата политическа партия в този парламент. Той призова за оставка и предсрочни избори. „Нали сте първа политическа сила, от какво ви е страх – от избори, направете избори, спечелете и си управлявайте, ние ще стоим тихо там, заяви той, обръщайки се към депутатите от „Коалиция за България“.

„Гордостта на Сидеров е, че е свалил ГЕРБ, а как ще убедите вашите симпатизанти, че не крепите БСП и ДПС, но аз си имам партия и симпатизанти и си мисля за тях и съм убеден, че на следващите избори пак ще сме първа политическа сила, защото ние имаме политики“, каза още Борисов.

В своето изказване бившият премиер предупреди още, че „българите ще понесат тежки шамари в следващите 9-10 месеца“ и че има голяма опасност страната да загуби средства от еврофондовете.

В обществото има немалко разделение, заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него на площадите има искрено протестиращи, но и политически мотивирани и обясни още, че истинските проблеми на обществото са заглушени от протестите.

Според левицата на заден план остават проблемите на икономиката и безработицата. Той припомни, че кабинетът е успял да свали цената на тока. Кой може да се обяви против свалянето на цената на тока, попита Станишев. По негови думи недоволството затруднява работата на кабинета и на парламента.

Станишев отново отхвърли идеята да се слага срок за управление на кабинета, защото по този начин Министерският съвет ще загуби мотивация за реформи.

Тежко наследство е оставило ГЕРБ на правителството на Пламен Орешарски, констатира от своя лидерът на ДПС Лютви Местан в своето изказване. Като пример той посочи протекциите върху монополистите и рекета върху бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
fallback