fallback

БВП и първото заседание на НС след лятната ваканция очакваме тази седмица

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на едногодишни краткосрочни съкровищни бонове с общ номинален размер от 300 млн. лв.

08:05 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С края на месец август и началото на есенния септември идват летните намаления по морето. Нов месец – нов късмет. В сряда ще бъде първото заседание на Народното събрание след лятната отпуска. Министерски съвет вече публикува икономическите и социални приоритети на правителството, по-известни като Планът „Орешарски“.

Много работа чака народните представители, които, както по всичко личи, ще бъдат посрещнати от протестиращите граждани. За 4 септември е организиран Национален протест. Новата седмица определено ще има и политически оттенък, но ето кои ще бъдат и по-важните икономически събития в страната. 

В първия работен ден от новия месец (2 септември) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува цените на производител на транспортни, съобщителни и други бизнес услуги за второто тримесечие на 2013 г.

Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на едногодишни краткосрочни съкровищни бонове с общ номинален размер от 300 млн. лв.

В понеделник акционерите на Холдинг Пътища АД ще проведат своето общо събрание.

Във вторник (3 септември) общо събрание ще имат акционерите на Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ, които трябва да решат дали да увеличат капитала си чрез първично публично предлагане на емисия нови акции. По-рано този месец стана ясно, че Енемона АД дължи високата си печалба основно заради по-добрите резултати на ФЕЕИ.

В сряда (4 септември) НСИ ще изнесе ревизираните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за второто тримесечие на 2013 г. Експресните данни показаха, че българската икономика расте с 0,2% на годишна база, макар и премиерът Пламен Орешарски да предупреди, че съществува риск да навлезем в рецесия

НСИ ще оповести и данните за производителността на труда и за заетостта и отработените човекочасове за първото полугодие.

Общи събрания имат публичните дружества Опортюнити България Инвестмънт АД и Уеб Медия Груп АД.

За четвъртък (5 септември), който е и последният ден от работната седмица, няма предвидени събития от икономическия и корпоративния календар на страната.

В петък (6 септември) се навършват 128 г. от Съединението на България – фактическото обединение на Източна Румелия и Княжество България. Шести септември е официален празник и поради тази причина петък ще бъде почивен ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 06.09.22 г.
fallback