fallback

ГЕРБ обмисля вот на недоверие заради непрозрачни назначения

Партията видя конфликт на интереси и при министър Десислава Терзиева

18:37 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Парламентарната група на ГЕРБ ще обсъди вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, обяви на пресконференция бившият регионален министър Лиляна Павлова. 

Основният довод за евентуалния вот на недоверие е непрозрачността при назначенията на ръководни постове в държавните структури, поясни тя.

По време на брифинга депутатът Александър Ненков се възмути от "дебелокожието на управляващите" заради рокадите по високите етажи на държавната администрация. Според него е имало хора, които не знаели, че са назначени, включително „един зам.-министър”.

„Корупционната схема 3-5-8 излиза, че е по-прозрачна от начина, по който в момента се назначават хора в администрацията. Ще ги призова да не се правят, че работят в името на народа, а да си подадат оставката. Те постоянно говорят за прозрачност, а каква е реалната ситуация?", попита той.

"За 3 месеца успяха да направят от парламента най-скъпоструващия затвор. Това е олицетворението на прозрачност. Какво стана със Закона за ДАНС? Говорим за Избирателен кодекс, но някой виждал ли е едно изречение от този кодекс или някакви параметри от него?", каза още Ненков.

Той обясни, че ГЕРБ преди месеци напуснали пленарната зала заради нежеланието на депутатите да имат нещо общо с управляващите и техните "абсурдни" решения.

На свой ред Лиляна Павлова аргументира решението от вчера – ГЕРБ да се върне в пленарната зала от началото на септември. Тя посочи, че колегите й имат много внесени законопроекти. Освен това те ще настояват не само за участие в комисиите, но да са в ръководствата им. 

Павлова коментира и другата гореща тема от последните дни – назначаването на нов директор на Агенция "Пътна инфраструктура". По думите й заради конфликт на интереси при новия шеф Стефан Чайков има потенциален риск от спиране на евросредствата. Тя посочи, че според Търговския регистър Чайков има участие в 12 фирми, а според Закона за пътищата това било забранено за ръководството на АПИ.

С това назначение аферата "Батко и Братко" се завръща с пълна сила, твърди Павлова по повод подписания вчера от Чайков договор за обходен път на Монтана на стойност 50 млн. лв. с европейско финансиране.

От ГЕРБ сигнализираха и за евентуален конфликт на интереси при министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, чийто съпруг пък бил председател на асоциацията на всички черноморски концесионери. 

"Предстои около 20 договора за управление и стопанисване на морски плажове да бъдат проверени в следващите седмици и месеци. Това, което видяхме като обявени политика от МРР през последните дни, е, че те не приемат политиката за отдаване под наем на морски плажове, а договорът трябва да бъде само за концесия. Отново влизаме в хипотезата за евентуалния конфликт на интереси", твърди Павлова. Още новини за българската политическа сцена четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
fallback