fallback

Станишев: Европейските средства не решават проблемите на икономиката

Няма политическа чистка - сменят се назначени от ГЕРБ, които нямат нищо общо с професионализма, категоричен е лидерът на БСП

17:03 | 28.08.13 г. 12
Автор - снимка
Създател

От Камелия Цветанова, Dnes.bg

„Трябва да сме наясно, че дори и при пълно усвояване на евросредствата, няма как те да решат проблемите, защото не са повече от 2% годишно разпределение от брутния вътрешен продукт“, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в сградата на „Позитано“ 20, по време на която бяха представени приоритетите на партията за новия политически сезон.

Един от най-важните са преговорите с Брюксел за новия програмен период (2014 – 2020 година). 

„Трябва да се подходи прозрачно и ще очакваме и правителството, и всяко министерство да проведе публични дискусии за приоритетите“, заключи Станишев и обясни, че трябва ясно да бъдат описани кои секторите от икономиката искаме да развием, кои проблеми в инфраструктурата искаме да решим, кои социални проблеми в здравеопазването, образованието искаме да преодоляваме с подкрепата на европейското финансиране.

Социалните приоритети са водещи за левицата и ще настояваме за скок на минималната работна заплата още през октомври, увери още той.

БСП ще настоява и дискусията за бюджета за следващата година да започне през септември. Само така неговите параметри ще са по-ясно очертани. Подходът към бюджета за следващата година не може да е технократски от гледна точка на исканията на отделните министерства, той трябва да е политически и да е разпределен справедливо, за да може да реши най-много проблеми, коментира лидерът на левицата.

Заради това от БСП ще търсят диалог със съсловните организации и с Националното сдружение на общините.

Левите депутати ще продължат работа по изборното законодателство, законите за горите и земите, закона за енергетиката за допълнителна защита на потребителите. „Ние констатирахме над 60 закона, които създават изкуствени монополи и привилегии на отделни икономически субекти и ще продължим премахването им“, обясни още Станишев.

По негови думи предстоят анализи, които да позволят намаляването на цената на водата и на парното, както това се случи с цената на електрическата енергия.

От БСП отрекоха да правят политическа чистка, въпреки множеството уволнения в последните седмици. Станишев обясни това с с обстоятелството, че част от промяната, която искат социалистите, се отнася и до кадровата политика, и с факта, че е имало откровени политически назначения по времето на Бойко Борисов, които „не са имали нищо общо с професионализма“.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
fallback