fallback

Иван Комитски е новият председател на Държавна агенция "Архиви"

Министрите гласуваха нови назначения в НСИ и ДАНС

13:14 | 28.08.13 г.

Правителството освободи Мартин Иванов като председател на Държавната агенция „Архиви” и определи за нейн ръководител Иван Комитски, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Комитски е завършил Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и има втора специалност по философия. Първоначално работи като специалист в Централния държавен исторически архив при Главно управление на архивите към Министерския съвет. В МВР се издига до шеф на дирекцията „Информация и архив”. През 2008-2009 г. оглавява същата дирекция, но в Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС).

С друго решение на кабинета е освободен заместник-председателят на НСИ Цветан Нанов. Мотивът е, че е допуснал груби нарушения на закона. За заместник-председател е определен Сергей Цветарски, който ще довърши мандата на освободената през 2012 г. Гергана Михайлова. Цветарски е работил без прекъсване в НСИ от 1998 г. до началото на 2013 г., като последната му длъжност е държавен експерт. В момента е консултант на свободна практика.

Министрите решиха още Ваня Стефанова да бъде назначена като заместник-председател на ДАНС. Тя е завършила е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е като следовател и прокурор. От 2008 г. е командирована в Софийска градска прокуратура като прокурор в Специализираното звено към ВКП за разследване на измами, засягащи финансовите интереси на Евросъюза. От април 2010 г. е прокурор в СГП.

Само за два дни бяха сменени ръководители на ключови постове в администрацията. Директорът на държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов вчера подаде оставка. С решение на министъра на благоустройството Десислава Терзиева беше освободен шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и на неговото място беше назначен Стефан Чайков.

Оставка подаде и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестициите Борислав Стефанов. Той поясни, че причината за решението му е липсата на диалог с правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 10.09.22 г.
fallback