fallback

Преглед на печата за 27 август

07:37 | 27.08.13 г.

Бездействие за 20 млн. лв.

в. Капитал Daily

Година след като държавата продаде терена и недовършения корпус на ИПК "Родина" за 20 млн. лв, Агенцията за приватизация има основание да вземе още толкова. Причината е, че бетонният скелет на високата сграда още стърчи неразрушен въпреки поетия ангажимент да бъде завършена или съборена от купувача - дружество, контролирано от Ирена Кръстева, собственик на "Нова българска медийна група".   

Според приватизационния договор неизпълнението на тази клауза означава неустойка за дружеството до 20 млн. лв., която е обезпечена с банкова гаранция за същата сума. Тъй като все пак малка част е разрушена, договорът предвижда частично усвояване за несъборената част. Покупката беше финансирана от Корпоративна търговска банка, която е и издател на гаранцията пред АП.

Въртележка на върха на митниците

в. Капитал Daily

Директорският пост в Агенция "Митници" се оказа доста "проветрив" след освобождаването му миналата седмица от заемалия го при управлението на ГЕРБ и служебното правителство Ваньо Танов.

Въпреки че Борислав Борисов беше назначен официално на мястото на Танов и от четири дни е директор на агенцията, престоят му може да се окаже временен, докато правителството се споразумее за политически приемлива фигура за поста. Очакванията са това да бъде Кирил Желев, бивш зам.-министър на финансите, отговарящ за приходите във втората половина от управлението на кабинета "Станишев".

Прибираме с 30% повече грозде

в. Стандарт

Реколтата от грозде тази година ще бъде с 20-30% по-голяма от миналогодишната. Захарността ще бъде над 25%. Прогнозите са за високи добиви - от около 250-260 хиляди тона общо за страната, каза директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Иван Пачев.

Лозарите прибират средно по 800-1000 кг грозде от дка. Притесненията на специалистите от института са, че докато в света производството на десертно грозде расте, то у нас няма пазар, тъй като България е загубила пазарната си ниша. Проблем за стопаните и тази година ще бъдат ниските изкупни цени на реколтата.

300 лв. глоба за хвърлен тостер в кофата за смет

в. Стандарт

Безплатно ще даваме старите си хладилници и печки за скрап. Гражданите и търговците на домакински електроуреди ще трябва за своя сметка да организират транспорта на старите перални и фризери до местата, обозначени с табели "Събирателен пункт за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване". Това предвижда наредба за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, пусната за обществено обсъждане.

Старите домакински уреди ще може да се изхвърлят в специални контейнери, които ще се слагат на места, определени от кмета, както и край магазините за продажба на хладилници и телевизори. Гражданите ще могат да върнат безплатно в магазина голям домакински уред само ако си купят нов, който изпълнява същите функции, предвижда наредбата. Така ако си купуване нова печка, няма да можете да върнете пералня.

Пълна промяна на три жп гари у нас

в. Новинар

Пълна промяна на гарите в София, Пазарджик и Бургас започва транспортното министерство. Ремонтът на тази в Пазарджик ще започне до десетина дни, съобщи ресорният министър Данаил Папазов. Причините за забавянето на обновяването й са свързани с обжалването на проведения конкурс за фирма изпълнител, обясни той. Министърът допълни, че жалбата е оттеглена и вече няма пречка реконструкцията да започне.

Стойността на проекта е около 3,5 млн. лв. "От обектите, които са в най-тежко състояние, е жп гара Пазарджик", обясни Папазов. Вече е стартирал и ремонтът на гарата в София. Освен това изцяло ще се обнови жп линията Видин - Медковец, както и обектите около жп гара Русе, която се нуждае от обновяване и електрифициране.

Българинът къта по 550 лв. за море

в. Новинар

Българинът къта по 550 лв. за лятната си почивка. Това е средната сума, която нашенецът заделя, за да отиде на море у нас или в чужбина, съобщи шефът на института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред Дарик. „Някои хора харчат парите модулно, т.е. отиват по няколко пъти, няколко уикенда, които прекарват на морето или на други места. Някои правят комбинация България и чужбина”, обясни Драганов.

Лидери сме по износ на мед

в. Новинар

България е лидер по износ на мед. Това е стоката, която страната ни продава най-много в чужбина, показва анализ на Българската стопанска камара.

Други водещи експортни групи за страната ни са горивата, електронните изделия и машините. В световната класация държавата ни е едва на 65-о място по износ. Това е покачване с 4 места спрямо 2011 година. За сметка на това страната ни е на първо място по експорт на нишови продукти.

Ще има нови цени за провеждане на шофьорски изпити

в. Сега

Нови цени за провеждането и практическите изпити за управление на МПС са заложени в проект на постановление за тарифа №5 на транспортното министерство. От ведомството обясняват, че промените ще доведат до намаляване на административната тежест за бизнеса.

Предложено е да се въведат две различни такси - за провеждане на изпит на група, заявена и формирана от учебен център, и за провеждане на изпит на група, формирана от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ДАИ). Провеждането на изпит за група от учебен център ще струва 100 лв. При групите на ДАИ за всеки кандидат от категориите А1, А2, А, В1, В, ВЕ, Ткт, Ттм цената е 12 лв., а при категориите С1, С, С1Е, СЕ, D1 D, D1Е или DЕ - 20 лв.

Законът за брокерите вероятно ще влезе в парламента през септември

в. Сега

Обсъждането на проекта на Закона за брокерите най-вероятно ще започне през септември. Това каза пред "Сега" председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Иван Велков. Документът вече беше разгледан и одобрен от политическите сили в предишния парламент, както и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и от по-голямата част от браншовите организации. Регламентирането на брокерската дейност обаче остана за след изборите, тъй като някои от текстовете в проекта се нуждаеха от доработка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
fallback