fallback

Т. Дончев: Темпото по усвояването на европейските пари не бива да бъде губено

Механизмите за финансиране за новия програмен период ще бъдат по-сложни и няма нито един сигурен евроцент, предупреждава бившият министър

20:58 | 22.08.13 г. 4

„Темпото по усвояването на европейските пари не бива да бъде губено. Абсолютно некоректно е да се казва, че сме ощетени. Предвиденото за Кохезионния фонд за този програмен период беше 6,9 млрд. евро, за следващия е над 7,126 млрд. евро“, каза в ефира на Bulgaria On Air бившият министър по управлението на евросредствата Томислав Дончев.

Той допълни, че механизмите, по които ще става усвояването, ще бъдат по-сложни и няма нито един сигурен евроцент. „Заради това ще трябва доста да се поработи. Има и нови изисквания. Ако например нарушим изискванията за размера на дефицита, ще бъде спряно финансирането на България. Това ще стане и ако не се правят реформи в сектори като образование и здравеопазване, за които са предвидени средства. При незадоволителни резултати също ще бъдем санкционирани“, поясни Дончев.

Относно новия програмен период, той заяви, че правителството има едно добро наследство и му предстои отговорна работа по детайлите в Договора за партньорство.

Според него Агенцията за държавна финансова инспекция проверява само онези обществени поръчки, за които има съмнения, че са компроментирани. Затова е нормално и резултатите от проверките да показват, че има нередности при 40% от ревизираните търгове.

В системата за управление на еврофондовете не трябва да има резки завои и "политическа метла", каза още Дончев. Той бе категоричен, че експертите, които са създадени в последните 10 години, трябва да бъдат пазени и ценени.

„Не е случайно, че в най-бедния регион – Северозападна България, има най-малко усвоени европейски средства. Там няма достатъчно административен капацитет. Именно затова е добре да се намери вариант, при който да бъде осигурен гарантиран дял“, каза още бившият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
fallback