fallback

Писмото за съкращенията на здравното министерство било с техническа грешка

Около 200 хил. лв. на година ще бъдат спестени след оптимизацията на щата в структури на МЗ, обясни Таня Андреева

10:04 | 22.08.13 г.

Предвидените съкращения в здравното министерство засягат само 10% от администрацията, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева пред ТВ7. Според нея тълкуванията, че ще се съкрати персоналът на психиатричните болници и центровете по Спешна помощ били резултат от чиновническа грешка.

Информацията за съкращенията беше изпратена до медиите вчера от КНСБ. От синдиката заявиха, че намаляването на екипите на спешната помощ и в болниците ще влоши качеството на медицинската помощ.

„Това беше една техническа грешка и бях доста учудена, защото знаем колко усилия се полагат да се подобри ситуацията в спешната помощ и психиатричните клиники. За мен беше абсурдно да има такова тълкувание, но една чиновническа грешка може да го предизвика“, обясни министърът.

Днес тя уточни, че съкращенията щели да засегнат 10% от общата администрация на звената, които се финансират от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Това е поет от правителството ангажимент за намаляване на държавната администрация, която се е увеличила с над 10 000 души през последните четири години. Това я прави твърде раздута и много тромава, каза Андреева. Тя припомни, че като министър може да разпореди еднолично съкращенията, но иска мнението на директорите на второстепенните разпоредители с бюджетни средства. Те можели да съкратят 700-те незаети щатни бройки.  Със сигурност ще се намали персоналът на Центъра по радиационна защита.

От съкратените досега служители в здравното министерство щели да бъдат спестени 200 хиляди лв. от заплати за година, парите ще отидат в реалното здравеопазване, изчисли Андреева.

Здравната вноска няма да се вдига, обеща отново министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
fallback