fallback

Земеделските производители влизат в електронен регистър

Системата трябва да заработи до 1 октомври

14:14 | 17.08.13 г. 3

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще създаде електронен регистър на земеделските производители. Системата трябва да заработи до 1 октомври, съобщи ресорният министър Димитър Греков, който откри пазар за българска земеделска продукция край Пловдив.

Вписването на стопаните в регистъра ще става напълно безплатно и по места, в областните дирекции по земеделие, уточни той.

След като стопаните бъдат обхванати от електронната система, ще се знае какви площи се обработват и с каква продукция, коментира министър Греков, цитиран от пресцентъра на аграрното ведомство.

Така ще е ясно и за търговските вериги на какви количества продукция могат да разчитат, отбеляза още той.

„За съжаление нашите земеделски производители не отговарят на всички условия на големите търговски вериги за количества, финансови документи и добри опаковки на стоката им, затова ще работим заедно и в тази посока”, каза още агроминистърът.

Димитър Греков съобщи още, че предстои на срещи с кметове на населени места да обсъди и възможността да бъдат обособени сергии за земеделски производители на пазарите.

Греков съобщи, че се подготвя наредба за контрол на вноса на селскостопанска продукция. “Не става въпрос за тарифи и митнически ограничения, а по-скоро документацията за произход и качество, защото сме свидетели, че голяма част от вносната продукция е евтина, но не и качествена”, обясни той, цитиран от Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
fallback