fallback

Печатницата на БНБ може да загуби поръчки за печатане на банкноти

Банката оказвала пълно съдействие на прокуратурата и ДАНС, които проверяват съвместното дружество с „Франсоа Шарл Обертюр Груп“

17:49 | 16.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възможно е печатницата на БНБ да претърпи финансови загуби, ако спрат очакваните поръчки за печатане на банкноти, които се очаква да привлече съвместното дружество на централния трезор с „Франсоа Шарл Обертюр Груп“.

БНБ ще окаже пълно съдействие на започналата проверка по случая, на прокуратурата и ДАНС, се казва в позиция на централната банка, изпратена до медиите.

В позицията се посочва още, че БНБ изцяло се доверява на професионалния капацитет на институциите, които я проверяват и се надява проверката да приключи възможно най-бързо.

Припомняме, че на 19-и юни от БНБ съобщиха за създаването на съвместно предприятие между печатницата на БНБ и френската компания „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, която е специализирана в отпечатване на банкноти. Компанията е със 170-годишна история и печата парите на 70 държави по света.

Софийската градска прокуратура се самосезира по повод решението за съвместното дружество и на ДАНС бе възложено да извърши проверка. Опасенията около тази сделка са, че БНБ залага като непарична вноска печатарските машини.

От БНБ уточняват, че очакваните финансови загуби за печатницата са в следствие от спирането на поръчките за банкнотопечатане, които се очакват от дружеството-партньор.

Заради така създалата се ситуация се налагало за по-голямата част от работниците и специалистите от цеха за банкнотопечатане да бъдe продължен принудителният отпуск – платен и неплатен – до приключване на проверката и обявяване на съответните резултати. Дотогава БНБ няма да коментира публично този въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
fallback