fallback

Енергийният министър утвърди по-висока цена на въглищата от Маришкия басейн

От 1 септември тон условно гориво въглища ще струва 75 лева, или с 3,50 лева по-скъпо

18:36 | 15.08.13 г. 7

От 1 септември тон условно гориво въглища ще струва 75 лева, или с 3,50 лева повече, отколкото е в момента, утвърди енергийният министър Драгомир Стойнев.

Промяната се отнася до продажната цена на лигнитните въглищата, добивани в "Мини Марица - изток" и предназначени за производство на енергия, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). 

По-скъпите въглища обаче няма да се отразят върху цената на електроенергията, убеден е енергийният министър. В програмата му за утрешния ден е вписано планирано посещение на мините в Маришкия басейн.

Новата цена и увеличеното производство на централите в Маришкия басейн ще доведат до повишаване приходите на „Мини Марица-изток“ ЕАД, коментират още от министерството. Това ще помогне за стабилизирането на дружеството и неговото развитие и за запазването на работните места на миньорите, допълват оттам.

Подобряването на финансовото състояние пък ще спомогне за нормалното изплащане на трудовите възнаграждения на работещите.  

Увеличението на цената на въглищата, добивани в „Мини Марица-изток“ ЕАД, е съобразено и с техническите, икономическите, финансови и социално-икономически фактори, свързани с производството на лигнитни въглища, както и компонентите за определяне на продажната им цена, казва се в прессъобщението на МИЕ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
fallback