fallback

Електронен рецептурник ще разнообрази храненето в детските градини

Необходими са единни критерии при подбора на доставчици на храни за обществени кухни, предлага предприемачът Ивайло Пандов

15:08 | 15.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Електронен рецептурник може да облекчи работата по отношение на доставките на храни в детските градини, болниците и санаториумите, твърди Ивайло Пандов, собственик на фирмата за доставка на храни „Панда ИП“.

Чрез софтуера в детските градини ще могат автоматично да изчисляват стойността на ястията спрямо броя деца, както и хранителните им свойства и да разберат предварително – още преди да поръчат продуктите, дали са спазили разпоредбите.

Електронният софтуер ще може да даде възможност да се спазват двете наредби за детско хранене номер 6 и 9, наложени от Министерството на земеделието и храните и Министерство на здравеопазването. Освен това вече изготвеното меню ще се качва в интернет и родителите ще могат да разгледат в подробности какво предлагат различните детски градини, обясни Пандов.

Единни критерии са нужни при подбор на фирми, доставящи храни за обществени кухни

За единни критерии при подбор на фирми за обществено хранене при обществените поръчки призова още Пандов. По негови думи в бранша има информация, че в някои общини в страната изпълнители на поръчки за обществено хранене са фирми без право да извършват дейност.

Законът за обществените поръчки дава възможност възложителят да изиска от изпълнителя определени сертификати за качество – това обаче не се прави, смята Ивайло Пандов. Според него общинските власти трябва да насочат усилията си в подобряването на този процес, за да може да се подобри имиджът на общественото хранене.

„Всичко това ще е от полза на възложителя. Когато сравняваш легитимен кандидат с друг легитимен кандидат, резултатът няма как да не е в полза на държавната институция“, коментира доставчикът.

За него освен пропуски с липсата на единни критерии в сектора съществува и проблем с обществените кухни в България, тъй като 95% от тях не отговарят на европейските стандарти. В същото време обаче държавата няма необходимите пари за инвестиции, които биха подобрили ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
fallback