fallback

Законови поправки ще влизат за обсъждане в МС задължително с мотивирано становище

Ако се въвеждат нови регулаторни режими, задължителна ще е и оценката на въздействието върху стопанската активност и заетостта

14:02 | 14.08.13 г.

Всички промени в нормативни актове, разглеждани от Министерския съвет, ще трябва да бъдат съпътствани от оценка на въздействието върху стопанската активност и заетостта и мотивирано становище в случай, че с тях се предлага въвеждане на регулаторен режим.

Това предвиждат промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация, които правителството прие на днешното си заседание.

В оценката и становището ще се разясняват целите на предложеното действие от страна на държавните органи и ползите от него, ще се изчисляват икономическите и социални разходи, които ще бъдат извършени, ще се оценява административната и регулаторна тежест, както и проведените обществени консултации.

Същевременно министрите решиха да започнат да се изготвят и 3-месечни оперативни програми за работата на правителството. Те ще представляват график на заседанията на Министерския съвет, както и списък на планираните за приемане проекти на закони и на подзаконови актове.

По време на днешното си заседание кабинетът реши също така да закрие досегашният отдел „Управление на собствеността”, но откри нов самостоятелен отдел – „Контрол по изпълнението на актовете и договорите”. Той се влива в дирекция „Административно обслужване”, която се преобразува в „Административно и правно обслужване и управление на собствеността”.

Дирекция „Стратегическо развитие и координация” се трансформира в „Икономическа и социална политика” и се създава нова дирекция – „Правителствена информационна служба”.

Закрива се секретариатът на Съвета по сигурността. Дейността във връзка с националните стратегически програми за развитие пък се прехвърля към Министерството на финансите.

Закрива се и Спортно-оздравителният комплекс „Лозенец” като юридическо лице, като архивът, правата и задълженията и имуществото му преминават към болница „Лозенец”. Със 111 щатни бройки се намалява и числеността в областните администрации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
fallback