fallback

Заличават декларациите на работодателите от регистрите на Сметната палата

Промените в Закона за публичност на имуществото са обнародвани в "Държавен вестник"

17:10 | 13.08.13 г.

Промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и обществени длъжности в публичния и частния сектор, бяха обнародвани днес в "Държавен вестник". С промените членовете на управителните и контролни органи на работодателските организации вече не са задължени да декларит имуществото си.

Припомняме, че на 1 август депутатите окончателно отмениха задължението на членовете на управителните съвети и контролните органи на представителните работодателски организации и синдикатите да обявяват имуществото си в публичния регистър на Сметната палата. Това изискване бе въведено чрез поправката на Яне Янев.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Българската стопанска камара (БСК) посочват, че декларациите на членовете на работодателските организации в Сметната палата ще бъдат заличени от регистрите. Вече е разпоредено да бъдат прекратени проверките и административнонаказателните производства срещу работодатели, които не са обявили имуществото си.

Работодателите уточняват още, че Сметната палата в едномесечен срок ще трябва да изпрати на изпълнителния директор на НАП и на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" списък на лицата, чието задължение за деклариране на имуществото отпада.

По-този начин отпадат и всички пречки представителите на национално представените работодателски организации да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който ще се проведе на 15 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 05.09.22 г.
fallback