fallback

Специалисти: Неизбежна е рецесията в България при сегашното управление

"Държава, която протестира всеки ден, не може да бъде управлявана", твърди проф. Чавдар Николов

20:54 | 11.08.13 г. 20
Автор - снимка
Редактор

„Сигурно е, че ако това правителство ни управлява дълго време, няма да се разминем с рецесия. Управлението в България винаги е било зле, но сегашното е толкова лошо, че от всеки ход блика некомпетентност“, заяви в ефира на Bulgaria On Air проф. Светослав Ставрев от Европейския колеж по икономика и мениджмънт в Пловдив.

По думите му причините за влошаването на икономическото състояние в страната може да се търсят както отвън, така и отвътре. „Икономиката на България и преди 1989 г. не беше ефективна. След 1989 г. обаче стана извратена. Ако няма пазар, не може да има устойчиво икономическо благоденствие“, коментира той.

Той обясни, че досега в страната не е имало рецесия от 1998 г., непосредствено след въвеждане на валутния борд в България. “Единствено през четвъртото тримесечие на 2009 г. имаше отрицателен ръст, но и това не беше рецесия, защото в следващите месеци отчетохме положителен ръст“, аргументира се Ставрев.

Подобно мнение изрази и проф. Чавдар Николов от Югозападния университет „Неофит Рилски“. „Има вероятност да влезем в рецесия. Сегашните управленци започват да дърпат дявола за опашката, за да може да оправдаят действията си - буферът, който претендират, че е необходим, защото очакваме криза“, каза той.

„Държава, която протестира всеки ден, не може да бъде управлявана. Неразрешението на политическата криза в средносрочен план води до необходима рецесия. Тя обаче няма да бъде оздравителна, защото ще пропадаме все повече, вместо да се подобряваме“, коментира Николов.

Според него е ясно, че политическата криза води до икономическа.

По думите му се драматизира излишно с темата за заема от 1 млрд. лева. „Драмата е във факта, че не успяха да начертаят за какво ще ги използват тези пари. Всички знаем колко корумпирани са партиите. Дори да не са планирали да откраднат този милиард, никой няма да им повярва“, каза Николов.

„Много странно разминаване има и в числата, които представят. Неразплатеното ДДС в началото беше в 250 млн. лева, а след това стана 700 млн. лева, а след това на 770 млн. лева – това е страхотно разминаване и няма обяснение по въпроса", коментира още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
fallback