IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Заради либерализацията производители на ток може да затворят

Ветото на президента за актуализацията на бюджета е политическо, убеден е енергийният министър

08:40 | 09.08.13 г. 14
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Либерализацията на пазара на електроенергия ще стане факт през 2015 година, каза в ефира на ТВ7 министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според него производителите на електричество, които имат високи цени, трябва да се замислят и да преструктурират компаниите си, защото има опасност да затворят неконкурентоспособното си производство.

Работниците също трябва да бъдат подготвени за подобен сценарий, допълни още министърът.

Стойнев коментира и проблемите във въгледобива у нас. Трагедията в мина "Ораново" се е случила в галерия, където работата е трябвало да почне през август, но това е станало много по-рано. През април е имало инспекция в мината, но заключенията са били, че всичко е наред, въпреки че е нямало одобрен годишен план за работата.

Що се отнася до сектора на възобновяемите енергийни източници, енергийният министър обясни, че голяма част от инвеститорите са чужди компании. Той знае кои са българските фирми в сектора, но не и кой стои зад тях и категорично отрече да е коментирал на среща със синдикатите, че 160 депутати имат преки интереси в този сектор.

Има декларации за конфликт на интереси - работа на журналистите и обществото е да провери, допълни още Стойнев.

Тема в ефира на ТВ7 беше и ветото на президента относно актуализацията на бюджета. Драгомир Стойнев смята, че този акт на президента е политически и не изключи възможността Росен Плевнелиев да застане зад някой от политическите проекти, появили се в последните месеци.

Стойнев допълни, че така президентът ще изгуби ролята си на обединител на нацията, тъй като неговата работа е да "мисли за хората". 

Бавенето на актуализацията на бюджета обаче поставя под заплаха разплащанията с бизнеса. Сметките на Стойнев сочат, че просроченото ДДС е 320 млн. лева, а като цяло дължимият данък е 780 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 37 rate down comment 1
data
преди 10 години
*** пиле шарено - който не му излиза сметката ЗАТВАРЯ *** убавецо . Така е в нормалния живот мамин златен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 5
shpono
преди 10 години
Ей това червените *** са страшни лъжци. Преди избори говориха за либерализацията, а сега обясняват, че по добре да я нямало за да се запази монопола и статуквото които те самите създадоха. Браво руско турски дупбелизковци, народа ви вижда що за материал сте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още