IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Заради либерализацията производители на ток може да затворят

Ветото на президента за актуализацията на бюджета е политическо, убеден е енергийният министър

08:40 | 09.08.13 г. 14
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Либерализацията на пазара на електроенергия ще стане факт през 2015 година, каза в ефира на ТВ7 министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според него производителите на електричество, които имат високи цени, трябва да се замислят и да преструктурират компаниите си, защото има опасност да затворят неконкурентоспособното си производство.

Работниците също трябва да бъдат подготвени за подобен сценарий, допълни още министърът.

Стойнев коментира и проблемите във въгледобива у нас. Трагедията в мина "Ораново" се е случила в галерия, където работата е трябвало да почне през август, но това е станало много по-рано. През април е имало инспекция в мината, но заключенията са били, че всичко е наред, въпреки че е нямало одобрен годишен план за работата.

Що се отнася до сектора на възобновяемите енергийни източници, енергийният министър обясни, че голяма част от инвеститорите са чужди компании. Той знае кои са българските фирми в сектора, но не и кой стои зад тях и категорично отрече да е коментирал на среща със синдикатите, че 160 депутати имат преки интереси в този сектор.

Има декларации за конфликт на интереси - работа на журналистите и обществото е да провери, допълни още Стойнев.

Тема в ефира на ТВ7 беше и ветото на президента относно актуализацията на бюджета. Драгомир Стойнев смята, че този акт на президента е политически и не изключи възможността Росен Плевнелиев да застане зад някой от политическите проекти, появили се в последните месеци.

Стойнев допълни, че така президентът ще изгуби ролята си на обединител на нацията, тъй като неговата работа е да "мисли за хората". 

Бавенето на актуализацията на бюджета обаче поставя под заплаха разплащанията с бизнеса. Сметките на Стойнев сочат, че просроченото ДДС е 320 млн. лева, а като цяло дължимият данък е 780 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
И като говорим за разделение на нацията, аз например не разбирам защо за държавните служители трябва да има отделен закон? Закон, който им дава привилегии, които служителите в частния сектор нямат. Това си е дискриминация пар екселанс! И то такава дискриминация, която е забранена от конституцията - на база обществено положение. Ето това е реално разделение на нацията, при това закрепено в закон. И то не може да се замаже със сладки (и празни) президентски приказки (за каквито пледира Стойнев).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"президентът ще изгуби ролята си на обединител на нацията, тъй като неговата работа е да "мисли за хората""--------------Брех! Как ли се справят горките (разединени) американци където президента (изпълнителната власт) и конгреса (законодателната) са много често в конфликт (не на последно място защото поради разделението на властите често се случва двете власти да са доминирани от различни партии). И при това там президента има мнооого по-голяма власт от нашичкия (който имам чувството, че е назначен да играе ролята на доброто ченге, на чието рамо, ако не друго, то поне можеш да си поплачеш и да се утешиш).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 10 години
А проблема на мариците не е че нямат машини а че са точно с двойно повече персонал отколкото аналогична мина в Германия . Подобно е положението и в БДЖ а вероятно и в всички държавни предприятия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
23 години вече заплатите в българската енергетика са в пъти по-високи отколкото в останалите сектори а администрацията е една от най-раздутите.Крайно време е да намалят заплатите с 30%, най-вече на ръководните служители а относно миньорите... сори, вече е по-изгодно и безопасно да добиваш с последно поколение машини. Там трябват поетапни съкращения поне с 50%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 10 години
*** как да инвестират мариците и в какво като по показатели в сравнение с германските лигнитни мини са с барем двойно повече персонал спрямо добитите въглища ? Та нали на хорицата (управляващи) синовете и дъщерите са всите в енергетиката назначени че там блажното е най-много ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
Проблема не им е либерализацията, а неефективността. Тези монополи си ги кътаме от 24 години и досега никва полза - освобождаване на ресурс и преквалификация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
novak li sam
преди 10 години
Човекът предупреждава, че скъпите производства на ток ще имат проблеми след 2015г. с либерализацията на пазара. Че работниците във въгледобива ще бъдат засегнати заради скъпите въглища и високата цена на произведената с тях електроенергия. Казва индиректно на Тренчев, че и да се бие с политиците за работа на миньорите, въпреки че е нерентабилна тази работа, пазарът ще победи накрая и миньорите ще трябва да се преквалифицират, в мините да се инвестира в нови технологии, а не да се работи като по времето на Флинтстоун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
Брей нашият мин. на икономиката, най-накрая разбра какво е това икономика хвала на такива министри ..........Абе другарю министър нали това е либерализацията от другата страна му се нарича свободен пазар. Та когато пазарните играчи са поставени в условия на почти нерегламинитран и нерегулиран пазар от държавата, та тези играчи почват да се конкурират едни с другиго. Конкуренцията се нарича кой е по ефективен, т.е.тези които не са и не могат отпадат от пазара, това е нормално. Заема оскъдни ресурси за неефектвни производства, така всичко вкупом губим, тези ресурси се освобождават и отиват там където ще намерят по ефективно употреба, а доскорошните им собвесници са с ликвидирани бизнеси. Така остава само ефективността, това равно на голяма производителност в сектора и ей ги от там големите заплати и този стандарт дето го чакате, ама няма го постигне с укази на МРЗ или каквото и да е.За повече консултации ми пишете на лично :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Стойнев какво толкова се е притеснил за производителите на ток.Да не би той и неговите дружки за са такива?Или пък да не е вярно че българската енергетика произвежда най-ефффтиния ток в света?България е страната на енергийните лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Нормално в "нормалния живот" няма такъф филм за "избраните" - този филм е за обикновенните! Затова го прожектират непрекъснато, щото първите не ходят на кино, но пък вторите бачкат и ходят на избори и се кефят да им обясняват - и да ги лъжат го приемат като "обгрижване" ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още