fallback

Президентът ще атакува Закона за СРС в Конституционния съд

Декларираната готовност за диалог, за обсъждане на аргументи за промени в Закона, остана само на думи, категоричен е държавният глава Росен Плевнелиев

16:03 | 06.08.13 г. 2

Президентът Росен Плевнелиев ще използва правата, които Конституцията му дава, и ще сезира Конституционния съд за промените в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Припомняме, че на 24 юли тази година президентът на Републиката наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства.

"От мотивите към ветото ясно се вижда, че държавният глава подкрепя концепцията на закона за въвеждането на механизми за контрол и подобряване на дейностите по използване и прилагане на специални разузнавателни средства. За ново обсъждане от парламента бяха върнати само отделни текстове на закона, създаващи предпоставка за нарушение на основни конституционни принципи  - за  разделението на властите и за гарантиране на независимостта на съдебната власт", уточнява се в позицията, изпратена до медиите.

Със своето вето президентът даде възможност на парламентарно представените политически партии да обсъдят още веднъж тези текстове. По този начин, с минимални редакции, те ще избегнат каквото и да е съмнение, че СРС-та могат да се използват за противоконституционно въздействие върху работата на съдебната власт. 

Според Плевнелиев през последните седмици главно са били създавани комисии, които на практика се опитват да правораздават. Така изниква възможност парламентарната комисия да упражнява контрол върху вътрешното убеждение на съдии и прокурори, а това създава опасност за нормалното функциониране на съдебната система и на демократичната правова държава.

Плевнелиев изразява съжалението си, че дебатът в Народното събрание относно ветото върху Закона за СРС отново показа степента на политическа конфронтация, която бележи целия политически живот в страната през последните месеци. "Декларираната готовност за диалог, за обсъждане на аргументи, остана само на думи", посочва той.

Мнозинството в Народното събрание обяви, че ветото е наложено по политически причини и не счете за необходимо да изложи аргументи по същество. В рамките на парламентарната процедура българското общество не чу как управляващите ще гарантират независимостта на съдебната власт и на разследващите органи, се казва още в позицията на държавния глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 07.09.22 г.
fallback