fallback

Дейността на СОД към вътрешното министерство била на загуба

Над 1 млн. лв. струва охраната на протестите от началото им, изчисли вътрешният министър Цветлин Йовчев

14:47 | 06.08.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Има конфликт на интереси МВР да извършва търговска дейност и същевременно да дава лицензи за извършване на такава дейност. Така вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира идеята да бъде закрито звеното за Сигнално-охранителна дейност (СОД) към вътрешното министерство, което сключва договори с фирми, за да ги охранява.

Бюджетът на МВР е за противодействие на престъпността. Трябва да изразходваме тези средства за това, а не да извършваме търговска дейност. Това не се прави в нито една европейска държава от органите на МВР или сходни служби, обясни министърът.

Запитан защо секторът се закрива, след като носи 25 млн. лв. в бюджета, Йовчев посочи, че до момента за тази година разходите на СОД надхвърлят с 1 млн. лв. приходите, които отиват в държавния бюджет. Това означава, че резултатът от тази дейност ще бъде до края на годината минус 2 млн. лв., изчисли министърът.

Нито един от служителите няма да бъде уволнен, те ще бъдат пренасочени, заяви Йовчев.

Малко над 1 млн. лв. струва охраната на протестите от началото им, средствата вече са отпуснати от Министерството на финансите. Възнагражденията за положения извънреден труд на полицаите са изплатени, каза вътрешният министър.

По повод продължаващите протести и исканията правителството да подаде оставка той коментира, че оставката по принцип не е проблем, но в този случай тя не е решение. „Ще бъде безотговорно в момента да пристъпим към една непремерена оставка, която може да тикне страната в още по-дълбока криза“, заяви Йовчев. Той изрази надежда още преди есента да се появят представители на протеста, с които да може да се разговаря, за да се подобри политическият диалог.

Йовчев отчете още, че драстично е намалял броят на подслушванията – спрямо декември миналата година те били три пъти по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
fallback