fallback

Работодатели пак искат преразглеждане на таксите за водоползване

Ще правят анализ с колко са се повишили разходите на големите предприятия за изразходваните количества

11:17 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Работодатели отново искат таксите за индустриално водоползване да бъдат преразгледани. От Българската стопанска камара предлагат за целта да бъде проведена среща между работодатели и екоминистерството, съобщи за Investor.bg Илияна Павлова, експерт „Чиста индустрия“ в камарата.

„В началото на 2012 г. таксата за  индустриално водоползване беше многократно увеличена. Междувременно предприятията бяха насърчавани да направят сондажи, за да имат собствени водоизточници. Сега те имат многократно завишени разходи за вода плюс разходите за водоизточниците“, посочи Павлова.

Според нея в условията на икономическа криза таксите затрудняват сериозно дейността на някои предприятия. Към искането се присъединяват и Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), Българската камара на химическата промишленост (БКХП) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), заяви Политими Паунова, изпълнителен директор на БАМИ.

Увеличението на таксата средно с 30 пъти затруднява най-вече големите предприятия със собствени водоизточници. Ще направим анализ с колко са се увеличили разходите и защо събираемостта на таксите намалява, допълни Паунова. Според нея вариантите са няколко – да е намалено производството или да са въведени нови икономични технологии.

Паунова припомни, че най-големите потребители на вода са химическата промишленост и обогатителните дейности към минната индустрия.

Работодателските организации поискаха преразглеждане на таксите и от служебното правителство.

Новите такси за водоползване и водовземане бяха приети с правителствено постановление през юни 2011 г. и влизоха в сила от 01.01.2012 г. Тогава позицията на екоминистерството беше, че по старата тарифа индустриалните ползватели на вода са плащали между 15 и 120 лева годишно, докато едно домакинство в България плащало средно 300 лева на година за ползваната вода.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 06.09.22 г.
fallback