fallback

50 дни на протести с едно искане: "Оставка"

Протестиращи пресъздадоха събитията с белия автобус до Народното събрание

22:17 | 02.08.13 г. 6

За пореден 50-и ден протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха на площад „Независимост“.  Те скандират „Оставка”, освиркват и развяват български знамена. Хората развяват и флага на ЕС. Протестът е озвучен с тромби, свирки, вувузели и тъпани.

Сред основните искания на протестиращите вече петдесет дни е незабавна оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.

Част от лозунгите, които са издигнати, гласят: „Септември ще бъде януари 1997 г.”, „Оставка, който не участва – съучаства”, „Докога ще е така?”

Недоволните блокираха движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Ал. Дондуков”.

Група от протестиращите, преоблечена като полицаи в рицарски доспехи, се опитаха да пресъздадат на площада пред Министерски съвет събитията от 40-ия ден на протестите. Тогава полицията с използване на сила се опита да изведе с автобус народни представители и членове на правителството от сградата на Народното събрание.

Междувременно протестното шествие се отправи към Народното събрание. Протестиращи носят направен от картон бял автобус, който символизира депутатския автобус, с който беше направен опит да бъдат изведени депутати и министри от парламента на 23 юли. На автобуса са сложени снимки на Мая Манолова, Цветлин Йовчев, Петър Чобанов, Михаил Миков и други. Някои от протестиращите залягат пред фалшивия автобус. Други участници в протеста, които играят ролята на полиция, се правят, че удрят протестиращите с палки.

За поредна вечер протестиращите са дошли заедно със своите деца и домашни любимци. Сред протестиращите се открояват две жени, изрисувани и облечени като клоуни. На тениските им от предната страна пише „кандидат-депутат”, а отзад: „протест 2013”.

По-късно протестиращите блокираха движението на Орлов мост. Там има около 200 души. Част от хората са насядали по тротоарите.

Демонстрация в подкрепа на правителството имаше и тази вечер. Привържениците на кабинета Орешарски се събраха отново пред НДК.

Хората за пореден път заявиха искането си да се даде шанс на кабинета. Те обещаха, че няма да се откажат от мирните си демонстрации. "Ще продължим, докато не оставят Орешарски да си върши работата, той е единственият, който може да поведе българския народ", коментира жена от протестиращите.

Вижте снимки от протеста в Dnes.Bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 11.09.22 г.
fallback