IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Каролев: Хората живеят добре при ръст на икономиката, а не на парите в бюджета

Трудно може да бъде направена прогноза за икономическото развитие заради политическата нестабилност

08:58 | 02.08.13 г. 59
Каролев: Хората живеят добре при ръст на икономиката, а не на парите в бюджета

Хората живеят добре когато икономиката расте, а не бюджетът – той само преразпределя средствата, заяви икономистът Владимир Каролев в ефира на bTV.

Той посочи, че развитието на икономиката ни зависи от външната среда и от реформите, но допълни, че трудно може да бъде направена прогноза за развитието на страната заради политическата нестабилност.

Спира се пенсинонната реформа, промените в МВР и отбраната, допълни още Каролев. Мартин Димитров, бивш съпредседател на „Синята коалиция”, обаче контрира, че реформи се правят, когато правителството е силно и има нужното доверие.

"Липсата на доверие води до сериозни проблеми за кабинета и пътят му е само надолу", каза още той. За него актуализацията на бюджета е съвсем ненужна и посочи, че има няколко мерки, които правителството на Пламен Орешарски можеше да предприеме и те щяха да донесат успех – съкращаването на разходите на администрацията, както и намеренията за затягане на работата на агенция „Митници”. 

"Правителството обаче се отказва от тези намерения и сега министрите само се защитават", смята още Мартин Димитров. Той посочи два пътя за оздравяване на икономиката – външни инвеститори и насърчаване на малкия и средния бизнес.

Политикът отрече категорично тезата, че протестите, продължаващи вече 50 дни, трябва да бъдат прекратени, за да „не се плашат инвеститорите”. „Това означава, че казваме на хората – знаем, че правителството не може да се справи, но трябва да ги оставим да работят”, допълни още Димитров. 

Владимир Каролев коментира и актуализацията на бюджета. Според него това не е сериозен проблем и 1 млрд. лева не е толкова огромна сума, която да бъде връщана от няколко поколения българи, каквито изказвания имаше в Народното събрание вчера. Каролев обаче се съгласи, че обясненията за актуализацията са основно политически, а не икономически.

"Къде е антикризисната програма на правителството, щом се очаква рецесия през зимата, прогнозирана от председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев", попита още Каролев. Според него в плана на Орешарски има положителни предложения, но повечето мерки са популистки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
vsp7
преди 11 години
ок ще го прочета, но на този принцип всеки ще го прочете и ще знае и Ханке ще каже прочетете Кейнс за да разберете в какво да инвестирате?Въпрос преди да почна да чета: Германския държавен дълг, по Кейнс-ианската рецепта за инвестиции (открай-до край) ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 11 години
В какво да се инвестира- отговорът го е дал Кейнс преди много години. Прочети го, ако не си го направил все още и ще разбереш. Само гледай да го прочетеш до края, защото много от хората които говорят за теорията му не са го чели, или ако все пак са го направили, то не до края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Трудно ще намриш дебат на тази тема тук, особено когато го персонализираш към Каролев. Дежурната теза е НДСВ и т.н. Не, че така наречената "царска партия" не го заслужава. Проблемът идва от това(лично мнение), че независимо каква политика избереш, тя трябва да бъде изпълнена от хора и тук се проваля всичко. Като най-жалък пример бих ти посочил Стефан Данаилов. От една страна професор, артист, със завидна кариера, а от друга комунист, който в качесвото си на председателстващ откриването на 42-то НС, седеше като ... докато Болен сипеше простотия и западните дипломати напускаха залата. Така виждам нещата и с Каролев. Икономист ОК, но с тежко минало. Трудно се вярва на такива хора. Не мислиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
vsp7
преди 11 години
Това неотговаря на въпроса ми за изкуствен и естествен предизвикан разтеж, защото инвестираме го разбирам като бюджета инвестира, което според мен си е изкуствен разтеж. А и инвестираме Ханке и Рубини казаха ли в какво, защото това е въпроса? Аз без да съм Ханке и като гледам държавния дълг бих казал инвестирай 5 милиарда (примерно) , но за съжаление незнам в какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 0
N.Genov
преди 11 години
Видя ли колко бързо нацъкаха минусите :)Моите впечатления са само от позицията му когато Ковачки завладя Общинска банка и когато Общината си я върна(браво на Фъндъкова). Та тогава той защитаваше публичния интерес. А и чета интервюта, коментари и човека си е ОК. Та може ли още някой да даде мнение?п.п. В предния ми коментар "спуват" да се чете "псуват".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 0
N.Genov
преди 11 години
Държавните разходи са част от БВП. Раздувайки разходите ти създаваш БВП, но той е нетраен, защото е за текущо потребление т.е. даваш ги на някой да ги изхарчи без те да носят ползи за в бъдеще.Рубини и Ханке ни казаха да теглим заем, но да инвестираме с тия пари. Естествен растеж се създава с реформи и инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 10
vsp7
преди 11 години
"Но винаги съществува опасността, растежът да се предизвиква с изкуствени средства, подкопаващи стабилността на икономическия фундамент."Какво значи изкуствени? и как се предизвиква разтеж с естествени средства?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
Когато икономиката е под определено ниво, растежът е необходимо условие за да живеят хората добре. Ние сме под това ниво и г-н Каролев е прав за растежа. Но винаги съществува опасността, растежът да се предизвиква с изкуствени средства, подкопаващи стабилността на икономическия фундамент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 4
bgMan
преди 11 години
Защото г-н Каролев се е доказал в частния сектор като експерт и консултант (на някакво ниво).Нещо за което 99% от депутатите в парламента дори и не могат да си мечтаят, както и повечето хора и "експерти" от правителството на Олигарски.Та затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
N.Genov
преди 11 години
Не мога да разбера защо толкова хора спуват Каролев. Някой може ли да ми обясни.п.п. По възможност Календар, Веско94 и т.н. да се въздържат от коментар на въпроса ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още