IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: За месец правителството безконтролно ще харчи пари от бюджета

През зимата ни чака рецесия - при всекидневните протести нито ще има ръст, нито ще дойдат инвеститори, убеден е бившият премиер

14:47 | 01.08.13 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: За месец правителството безконтролно ще харчи пари от бюджета

По време на лятната отпуска на парламента правителството безконтролно ще харчи средствата от емитирания заем в размер на 1 млрд. лева, предупреди бившият премиер Бойко Борисов в Народното събрание, пише Dnes.bg.

Според него по този начин България ще последва примера на Гърция „Убеден съм в това, следващото правителство пак ще трябва да вдигне дефицита. Няма правителство, което да ги намери тези пари, дори и с Дянков премиер. Само че на Гърция има кой да й помага, защото е в еврозоната, но за нас никой няма да си мръдне пръста” обяви той.

При ежедневните протести нито ще има ръст, нито ще дойдат инвеститори, предупреди още Бойко Борисов, обвинявайки и правителството в неспособност за събиране на приходите. Убеден съм, че зимата държавата ще влезе в рецесия”, категоричен е той.

Лидерът на ГЕРБ поиска свикването на Консултативен съвет за национална сигурност, а основание затова са „полицейщината, която се налага в страната и безпардонната смяна на кадри“.

Борисов обясни и защо ГЕРБ се отказа от предсрочни избори веднага и ще настояват за избори 2 в 1 през май 2014 година, заедно с изборите за Европейския парламент. Според него правителството е „втвърдило позициите си“ и десетките протестиращи не могат да го накарат да си отиде.

Бившите управляващи настояваха депутатите да не излизат в отпуска, а през август да се работи за промяна в Изборния кодекс.

„Като дойде септември, докато вкарат тази точка, вижте колко са нагли, ще дойде януари, февруари. Тогава в България има виелици, сняг, не знам някъде да се правят избори по това време“, обясни още Борисов и допълни, че по тази причина най-реалистично е изборите да бъдат през май догодина.

Избори без промяна в законодателството пък ще повторят статуквото, убеден е още лидерът на ГЕРБ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 6 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Лъки, ама ти ли хлъзгаш тук колегите или правителството лъже? 1 млд. виждаш да се влеят в икономиката. Правителството казва, че поне 500 млн. отиват в резерва. Също така казва, че парите трябват, за да се покрият разходите, които са заложени от Дянков при "нереално високо заложени приходи". Демек те продължават да изпълняват разходната програма на Дянков, но понеже приходите били...(дрън-дрън), та затова заем. Я ме светни сега в тази картинка, къде видя 1 млд. да се налее в икономиката? Няма да се слагат парите в резерва ли или си си сменил мнението и припознаваш разходните програми на Дянков като инвестиционни, щом са изпълнявани от БСП?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Чисто технически няма как да взлезем в рецесия до края на годината. Няма да ви обиждам, като ви давам макроиконимическото определение за рецесия и кога се обявява такава. Спопред мен в момента има риск от рецесия да, но той е по скоро политически, отколкото икономически. Лично аз очаквавам лек спад на БВП през Q2, нулев или лек ръст през Q3, и връщане към растеж през Q4, най вече благодарение на износа. Но това ще стане не благодарение на правителството и заема, а въпреки него. За самия заем - data i deant мн добре са обяснили какви са му целите и какъв ще му е ''ефекта''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да аз никога няма да го отрека, че Бойко говори и прави глупости. Понеже хората на ГЕРБ тука в моя град са откровени престъпници, никога ама никога няма да ме видиш да ги подкрепям. Това не значи обаче, че автоматично заемам позиция в редицата на сега имащите власт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
аааа няма лошо , не ме разбирай погрешно . Борисов вкара страната в дефлация - за някой това също е полезна политика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 10 години
:) Не го отписвай толкова лесно . Хората който са зад него няма да се откажат лесно . Макар че знам ли - вече на всички трябва да е ясно че ГЕРБ сключи сделка с БСП .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 8
LuckyYou
преди 10 години
Data - Всички тука играят на борсата, това е икономически форум, някои играят форекс, други на чужди борси - все е борса. Нормално е да играем на борсата - там къде целият свят си прави парите. Какво ме интересува Боко тиквата, който уби българският бизнес а и борсата, защото тя е отражение на бизнеса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
Ето сам си призна че Боко ръси глупости. Престанете вече, той си отива, няма вече ГЕРБ, няма и да има! Няма да има рецесия, тая година няма да има предсрочни избори! Изчакайте Реформаторския блок да узрее, сам ще си вземе властта. Даже ще се моля да е РБ пред ГЕРБ, щото не мога да ги понасям тия мутри! И тоя некадърник Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Благодаря за разяснението.Още съм "заек" тук и се ориентирам в обстановката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
бъркаш нещата - ако някой иска да дърпа мангизи му трябва инфлация . Това се опитват и да направят . При предишния мандат на Орешака тя стигна 14 % като 2008 мисля завършихме с 12 % средно годишна . Лъки и Монти играят на борсата , борсите обичат инфлацията и тази политика съвпада с техните лични интереси .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
milioner4e
преди 10 години
Брато, защо се залъгваш, че този милиард ще влезе в икономиката? Колкото до рецесията, от това по-трудно за предсказване едва ли има в този момент. Както е тръгнало може и да има минимална, но може пък и да няма. В крайна сметка зависи от хората кой колко му се харчи и за какво. Облигациите се усетиха в периода Февруари до Май, но точно този милиард няма да влезе в икономиката 100%. Имат много неща за разплащане, но не и с тукашни контрагенти :). И колкото до хватката в момента се държи ДДС в рекордни размери дори лихви му текът и да не говорим за проверките и рушветите искани от сегашните НАП-аджии. И това е част от целия сценарий за тоа пиклив заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още