fallback

Кабинетът залага на пътната инфраструктура за развитието на регионите до 2020 г.

Правителството прие планове за преодоляване на междурегионалните различия и подобряване на инвестиционния климат в шестте региона в България

13:15 | 31.07.13 г.

Планове за развитие на шестте региона в България – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен, за следващия програмен период (2014-2020) прие правителството на днешното си заседание.

Целта на заложените мерки в различните сектори е преодоляване на съществуващите междурегионални и вътрешнорегионални различия и подобряване на инвестиционния климат, съобщават от правителствената пресслужба.

Във визията за Югозападния регион е залегнал стремежът за достигане на средно ниво на социално-икономическо развитие в ЕС чрез интелигентен и щадящ природната среда растеж. Приоритетите са повишаване на конкурентоспособността на регионалната икономика, развитие на техническата инфраструктура и опазването на околната среда.

Стратегическите цели за Югоизточния регион са насочени към оползотворяване на специфичния потенциал на района за развитие на туризма - стимулиране на традиционните културни и творчески индустрии. Важен приоритет за развитие е интегрираната морска политика с акцент опазване българската акватория на Черно море и развитие на морското дело и рибарството. Ще се работи за подобряване на свързаността на региона в национален и международен план чрез доизграждане и модернизация на регионалната пътна инфраструктура.

Във визията за развитие на Северозападния регион е налице стремеж за преодоляване на същественото социално-икономическо изоставане и сериозните демографски проблеми. Предвидено е проблемите да се решават чрез инвестиции в свързващата инфраструктура като предпоставка за догонващо развитие в национален и европейски мащаб. Ще се търсят възможности за съвместни проекти с дунавските държави, свързани с подобряване на достъпността, транспортните връзки и комуникации по и към река Дунав.

Регионалната политика в Североизточния регион е насочена в няколко сфери - развитие на пътната и жп инфраструктура на европейските транспортни коридори, доизграждане на автомагистрала „Хемус“, изграждане на скоростни пътища Русе-Шумен, Варна-Дуранкулак и магистрала „Черно море“, както  и превръщането на пристанище Варна в основен логистичен център, а Варна - в град с транснационално значение според европейската класификация за урбанистични ядра. Ще се предприемат инициативи в подкрепа за икономиката, свързана с морето и програмата за Черноморския регион.

Целите по отношение на Северен централен регион са насочени към стимулиране на социално-икономическото развитие на най-изостаналите общини и населени места. Усилията за по-доброто развитие на района са фокусирани най-вече в предоставяне на условия за бизнес с акцент върху малките и средните предприятия, разнообразяване на икономиката в селските райони и генериране на приходи от по-висока добавена стойност на селскостопанската продукция. Разчита се и на туризма заради богатото природно и културно наследство.

Развитието на потенциала в областта на малкия и средния бизнес, различни форми на туризъм (екотуризъм, исторически, балнеоложки, селски и др. ), трансгранично сътрудничество и пътната мрежа ще са приоритети в плана за Южен централен регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 10.09.22 г.
fallback