fallback

Плевнелиев може да наложи вето на актуализирания бюджет

Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено, заявява президентът

20:14 | 30.07.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът Росен Плевнелиев има готовност да наложи вето върху актуализацията на Закона за държавния бюджет за тази година, съобщи БТВ. В интервю за телевизията държавният глава заяви, че е готов да използва конституционните си правомощия, но преди това ще изчака дебатите.

Припомняме, че днес водещата парламентарна бюджетна комисия прие промените в Закона на второ четене.

Държавният глава по конституция има право да върне закон за ново разглеждане в Народното събрание, където депутатите могат да преосмислят позицията си или да потвърдят с ново гласуване текстовете. 

На въпрос на БТВ дали е склонен да наложи вето, Плевнелиев отговаря: „Склонен съм, но ще изчакам дебатите" и допълва, че „президентът е длъжен да седи над ваканциите и над ежедневното отиграване на ситуациите, защото някой е длъжен нещо да направи. Това е най-важният закон в държавата. Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено“.

„Аз налагам вето само с аргументи. Това е принципна позиция", казва държавният глава, след като бе помолен да коментира възможните политически конфигурации при евентуално ново гласуване на текстовете.

От своя страна финансовият министър Петър Чобанов заяви, че евентуално президентско вето би било "много сериозна намеса в политиката на правителството". "До момента не ми е известно президент да е налагал вето, тепърва ще видим каква ще бъде неговата реакция", заяви Чобанов, попитан след заседанието за реакцията на кабинета, ако държавният глава наложи вето на промените.

Investor.bg припомня,  че през декември 2011 г. тогавашният президент Георги Първанов наложи вето върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
fallback