fallback

Емил Попов: Актуализацията на бюджета няма да оскъпи кредитите

Нивото на брутния вътрешен дълг остава под 20% след промяната на основния финансов закон, коментира председателят на Фондация „Банки Инвестиции Пари“

09:54 | 30.07.13 г. 1

Банковата система е консервативна и актуализацията на бюджета няма да се отрази на лихвите по кредитите, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Фондацията „Банки Асоциация Пари“ Емил Попов. Той допълни, че в разчетите за промяна на основния финансовия закон не предвиждат нарастване на външния дълг. „От макроикономическа гледна точка България остава с относително нисък брутен вътрешен дълг- под 20%. При други европейски страни той достига 80 на сто от БВП. Дефицитът също остава нисък в сравнение с друг страни членки на ЕС“, допълни Попов.

Той обясни още, че цената на кредита зависи от стойността на ресурса, който получаваме отвън. Към момента няма сигнали, че ще има промени в тази посока, уточни експертът. По думите му лихвите по кредитите се увеличават от ставките по депозитите.

„Това е един омагьосан кръг - ако не се раздават кредити, няма да има лихви по депозитите. Този проблем прави системата още по-инертна,“ подчерта Попов. Той припомни, че наблюдаваното през последните месеци понижение по лихвите е започнало първо по ставките на депозитите, за да може да продължи и по кредитите. Според него излизането от този омагьосан кръг е възможно, когато има едно по-приемливо търсене на кредити. Според Емил Попов правителството може да предприеме определени стъпки в подкрепа на икономиката. Той препоръча да бъдат насочени усилия в стимулиране на младите предприемачи, като се облекчат процедурите по наемане и освобождаване на персонал.

„Когато бизнесът се страхува да наема хора, те продължават да стоят без работа'“, коментира експертът. Неговата оценка е, че подобни стъпки биха стрували на държавата десетки милиони лева, които могат да стигнат до бизнеса през специално създадени за целта гаранционни фондове. Парите, според него, е можело да бъдат предвидени и в актуализацията на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
fallback