fallback

Асен Василев: Ненатоварването на американските централи води до двойно плащане

Около 498 млн. лв от продажбата на квоти за въглеродни емисии ще бъдат използвани за намаление на цената от зелена енергия, отбеляза бившият министър

20:04 | 29.07.13 г. 6

Снимка: БТА

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет Асен Василев заяви в ефира на БНР, че в предварителните предложения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цените на електроенергията има доста притеснителни неща.

По думите му една голяма сума от продажбата на квоти за въглеродни емисии – около 498 млн. лв в следващата една година, ще бъдат използвани за намаление на цената от зелена енергия. „Проблемът е, че и най-оптимистичните прогнози бяха за 250 млн. лв. Трябва да се натовари бюджетът, т.е. всички граждани. Това обаче ще стане през данъците, а не през цената на тока, с една нереалистична прогноза за приход от въглеродни емисии“, отбеляза бившият министър.

Според Асен Василев финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК) е изключително крехко.

„Ако тези пари от продажбата на квоти не влязат в НЕК, а има разходи за зелена енергия, ще има дупка от 200-300 млн. лв. И това ще е така, ако приемем най-оптимистичните прогнози за продажби на квоти. Това е пълен нокаут за НЕК. Ненатоварването на американските централи, освен че води до двойно плащане, оставя без работа и трудещите се в самите мини“, коментира Василев.

„Това ще означава или двоен скок в цената на въглищата, или съкращения в Маришкия басейн. Надявам се да не се стигне до това и ДКЕВР да го е разчел правилно“, допълни още бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 30.08.22 г.
fallback