IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Българите искат България да стане нормална държава

Бившият финансов министър очертава три ключови реформи в статия за Wall Street Journal

10:03 | 29.07.13 г. 28
<p>
	Симеон Дянков. <em>Снимка: БТА</em></p>

Симеон Дянков. Снимка: БТА

България попадна във фокуса на международните медии, но не заради нещо хубаво. Вече 45 дни в страната се провеждат протести срещу правителството, които изкараха десетки хиляди хора на улицата, пише в статия за Wall Street Journal бившият финансов министър от кабинета Борисов Симеон Дянков.

Миналата седмица протестиращите блокираха парламента и накараха депутатите и няколко министри да прекарат една безсънна нощ. Полицията се опита да пробие барикадите, което доведе до сблъсъци, ранени и единствено до ескалация на напрежението.

Всеки би казал, че антиправителствените протести са нещо обичайно за Европа в момента, особено като погледнем към Гърция, Португалия и Испания. Протестите в България обаче имат малко по-различен характер и не са заради мерки за икономии, коментира Дянков.

От фискална гледна точка България изглежда добре. Според Евростат страната има второто най-ниско съотношение между правителствения дълг и брутния вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз (ЕС) и четвъртият най-нисък бюджетен дефицит.

Българите обаче искат България да стане нормална държава и да спрат да се чувстват „втора ръка“ европейци. Според резултатите от проучване на Евробарометър 51% от българите заявяват, че не се чувстват като граждани на Европейския съюз.

Страната се присъедини към Еврообщността през 2007 г. с много големи очаквания. Хората се надяваха, че с помощта на Брюксел доходите и инвестициите ще нараснат, че ще бъде изградена пътната инфраструктура, че администрацията ще бъде модернизирана и последните следи от комунизма ще бъдат заличени, посочва Симеон Дянков. Надеждата беше, че България ще се превърне в нормална държава, в която да отгледаш децата си.

Нещата обаче не се развиха по този начин. Инвестициите действително нараснаха, но това не доведе до ръста на доходите, на който хората се надяваха. Останките на комунизма са все още видими и не позволяват на нормалността да вземе превес, посочва бившият финансов министър.

Сега остава да видим колко време ще се задържи сегашното правителство на Пламен Орешарски. Не изглежда вероятно да е задълго. Което и да дойде след това обаче, ще се сблъска със същото напрежение, прогнозира още той.

Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 35 rate down comment 18
stefi
преди 10 години
RE : Нека обаче си зададем въпроса, защо 4 години той не направи нито една от тези реформи за които говори :D----------------------------------Отговорът е много ***.......като нас ;)---------Просто НЕ сме Поискали по Правилния начин да станем нормална държавас молби, очакване и блеене не се става нормален , подходът трябва да е друг !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 85 rate down comment 8
Гари
преди 10 години
Само че българите не са едно мнение относно това, кое е нормална държавна. За съжаление, за много избиратели нормалната държава продължава да е социалистическата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 38
Chick-Chirick
преди 10 години
Например, защото не му беше това работата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 14
melon
преди 10 години
Много е прав, Дянков, много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 58 rate down comment 36
LuckyYou
преди 10 години
Дянков е един много наблюдателен експерт. Нека обаче си зададем въпроса, защо 4 години той не направи нито една от тези реформи за които говори :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още