IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Българите искат България да стане нормална държава

Бившият финансов министър очертава три ключови реформи в статия за Wall Street Journal

10:03 | 29.07.13 г. 28
<p>
	Симеон Дянков. <em>Снимка: БТА</em></p>

Симеон Дянков. Снимка: БТА

България попадна във фокуса на международните медии, но не заради нещо хубаво. Вече 45 дни в страната се провеждат протести срещу правителството, които изкараха десетки хиляди хора на улицата, пише в статия за Wall Street Journal бившият финансов министър от кабинета Борисов Симеон Дянков.

Миналата седмица протестиращите блокираха парламента и накараха депутатите и няколко министри да прекарат една безсънна нощ. Полицията се опита да пробие барикадите, което доведе до сблъсъци, ранени и единствено до ескалация на напрежението.

Всеки би казал, че антиправителствените протести са нещо обичайно за Европа в момента, особено като погледнем към Гърция, Португалия и Испания. Протестите в България обаче имат малко по-различен характер и не са заради мерки за икономии, коментира Дянков.

От фискална гледна точка България изглежда добре. Според Евростат страната има второто най-ниско съотношение между правителствения дълг и брутния вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз (ЕС) и четвъртият най-нисък бюджетен дефицит.

Българите обаче искат България да стане нормална държава и да спрат да се чувстват „втора ръка“ европейци. Според резултатите от проучване на Евробарометър 51% от българите заявяват, че не се чувстват като граждани на Европейския съюз.

Страната се присъедини към Еврообщността през 2007 г. с много големи очаквания. Хората се надяваха, че с помощта на Брюксел доходите и инвестициите ще нараснат, че ще бъде изградена пътната инфраструктура, че администрацията ще бъде модернизирана и последните следи от комунизма ще бъдат заличени, посочва Симеон Дянков. Надеждата беше, че България ще се превърне в нормална държава, в която да отгледаш децата си.

Нещата обаче не се развиха по този начин. Инвестициите действително нараснаха, но това не доведе до ръста на доходите, на който хората се надяваха. Останките на комунизма са все още видими и не позволяват на нормалността да вземе превес, посочва бившият финансов министър.

Сега остава да видим колко време ще се задържи сегашното правителство на Пламен Орешарски. Не изглежда вероятно да е задълго. Което и да дойде след това обаче, ще се сблъска със същото напрежение, прогнозира още той.

Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Прочетете новият закон за вероизповеданията. Изцяло в услуга на мюсюлманите е.Ще подаряват българска земя на всяко вероизповедание. Ако го приемат земята под джамиите ще бъде подарена на мюсюлманите.Единият от вносителите е Павел Шопов от Атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
tchujdenetza
преди 10 години
stoiloff, кризите са следствие на лоши правителствени политики и безотговорни централни банкери. И частните банки не са цвете за мирисане, но имат по-малка вина. Трейдърите и фондовите борси са "цаца" в световната икономика. Там играят малките играчи. Големите купуват и продават цели компании и тонове от различни суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
stasi666
преди 10 години
И кой щеше да му позволи ?? Човекът е млад и не му се умира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 8
serafima
преди 10 години
Дянков, трябва да си ненормален човек, за да правиш това обобщение за страна, коато нито познаваше, нито обичаше. За разлика от други, аз не ти се възхищавам. Имах възможността да контактувам делово на два пъти с тебе. Силно ме смущаваше еклектиката ти в разсъжденията, предубедеността, отрицателната енергия, която излъшваш. При нас ти направи първия си бюджет, тоест беше без никакъв опит, но и Световната банка се беше освободила от тебе. Дребен човек си, не само физически. Дори и при факта, какво оставихте ГЕРБ и как те отпратиха, нямаш поне малко чест и достойноство да бъдеш самокритичен. Колкото до определението нормална държава, още Филип Димитров го употребяваше често. По-добре ни е без тебе, Дянков. Зная какво говоря. То е дълго за разказване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 9
0pk
преди 10 години
Дянков, като бяхте на власт що не направихте "България да стане нормална държава" ? Като не си на власт е много лесно да демагогстваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 9
Сините камъни
преди 10 години
Благодарение на Дянков, сега новите си разиграват коня, щото той малко стабилизира държавата и тия орешарковци, като знаят, какво ще направят за нула време , бързат да крадат, щото друг път едва ли ще им се повтори този шанс!Затова оставка! Веднага! Завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 4
Инвестиращ
преди 10 години
Това с "нормалната държава" напомня на един не особено оригинален предизборен лозунг.Иначе, да, българите даже искаха да имат и нормален министър на финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
супер-трейдър, дефлацията е най-нормалното нещо по време на криза! Всички трейдъри би следвало да се разследват и осъдят, както да се забранят фондовите борси и тамошните играчи! Всички финансист,банкери и икономисти да се арестуват и да се пратят да строят безплатни пътища с въоръжена охрана доживот! За наказание за всички кризи които са дивлекли с некадърността си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
balkando
преди 10 години
Днешното време е уникално. Кризата не е просто финансова или икономическа и това дава възможност на "изостанали" държави като нашата да се променят бързо. Стига да искат. Бъдещето вече е ясно очертано - информационната държава, общност, съюз. Публичност, комуникация, обществено съзнание изразено чрез много повече средства, отколкото само преди 10 години. Ние имаме потенциала да сме сред първите, развили този аспект на държавността и обществото. Имаме естествено и апатаия, нихилизъм и безверие, които действат в обратна посока. Всичко зависи кое ще надделее, за да се чувстваме напред и по-добри от много други народи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 27 rate down comment 30
dakl
преди 10 години
Горе долу интелвюто е в класическия стил:крадецът вика -дръжте крадеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още