fallback

Станишев: Протягаме ръка на всеки, готов да работи за националните приоритети

Ако премиерът Орешарски свърши написаното в неговата програма, ще има безрезервната подкрепа на всички социалисти в България, категоричен е техният лидер

16:43 | 27.07.13 г. 10

На изборите поехме ангажимент към хората за промяна и ще я реализираме, заяви в речта си на връх Бузлуджа по повод 122-рата годишнина на Българската социалистическа партия нейният лидер Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на политическата сила.

Ние сме различни от онези 2 000 агресивни протестиращи, които обсадиха парламента, държаха 120 души заложници, мятаха камъни, потрошиха автобус, търсиха сблъсък с полицията и кръв, ние не търсим агресия, конфронтация и сблъсък с никой наш сънародник, твърди Станишев. Събрали сме се на Бузлуджа, за да дадем кураж на правителството и на Пламен Орешарски, обяви той.

Лидерът на социалистите подчерта, че те 4 години са живели при един мракобесен режим. "Помните ли страха. Всеки се страхуваше. Хората не смееха да си кажат мнението, а днес всеки може да каже каквото иска и да протестира. Това е свободата, това е демокрацията и тя се върна", изтъкна Станишев.

По думите му това се е случило, защото БСП е имала силите и куража 4 години да се противопостави на авторитаризма, на олигархията, на задкулисните сделки, на унищожаването на бизнеса и да каже на българите, че има и друг път, че трябва да има диалог, демокрация, трябва да има равни права за бизнеса, трябва да има социални грижи за хората и преодоляване на бедността.

"Ние поехме ангажимент към хората на изборите. Ангажимент за промяна. И ние тази промяна ще я реализираме", убеден е той. Нашата партия има и опита, и идеите, и силите, и кадрите за да направим така, че да реализираме тази промяна, добави лидерът на социалистите.

Знаехме, че когато тръгнем да променяме  модела на цените в енергетиката ще настъпим частни интереси и ще има съпротива, посочи още той. "Знаехме, че когато започнем да разчистваме държавата от срастването с една партия - ГЕРБ - ще има ожесточена и яростна съпротива, от тези които се налапаха 4 години, които ограбваха държавата и които се страхуват от възмездие. Те стоят зад този сценарий и искат на всяка цена да запазят своите позиции, за да продължи всичко по старому", припомни Станишев.

Според него новият кабинет е успял за 2 месеца да направи повече, отколкото правителството на Бойко Борисов за 4 години. "Направи повече за хората, за парите за майките, за цените за тока, за първокласниците, за хората, които имат нужда от енергийни помощи. Те просто не съществуваха на Борисов и Цветанов. Нямаше ги. Сега те са важни за правителството и то работи за тях, за социално слабите, за бедните, за тези, които искат да имат работа, които искат да видят държавност, които искат да видят социална България най-сетне и искат да видят справедливост и наказание на крадците", изтъкна той.

Искаме да кажем: няма да се поддадем на рекет, но сме готови да разговаряме с всеки, който има идеи, който е готов да работи на национални приоритети, в няколко ключови за страната сфери - как да възродим икономиката и да има работа, как да преодолеем демографската криза, как да борим бедността, как да започнем да създаваме нова ивдустриална България, как да създадем ново доверие между институции и граждани, обяви лидерът на социалистите.

"По всички тези въпроси ние протягаме ръка на всеки и от дясното, и от центъра, и на опозицията в лицето на ГЕРБ и сме готови да разговаряме. Но разговор означава не на ултиматумите. Разговорът означава  да има чуваемост и от другата страна. Разговорът означава, че трябва да можеш да приемаш и неща. които споделят тези които не харесваш", категоричен е той.

Няма да дадем правителството на Пламен Орешарски да стане плячка на задкулисни политически и икономически интереси и реваншизъм, подчерта Станишев. От името на присъстващите той се обърна към Орешарски с препоръка да си върши работата и да направи това, което е записано в плана му за действие и неговата програма. "И ако го свършите, ще имате твърда, безрезервна, категорична и много мощна подкрепа от всички социалисти в България", обеща техният лидер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
fallback