fallback

Очакваме над 600 хил. руски посетители до края на годината

Пътуванията от Русия у нас ще се увеличат с 30 на сто спрямо миналата година, прогнозира зам.-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев

14:01 | 26.07.13 г.

Очаква се България да бъде посетена от около 600 хиляди руски граждани до края на годината, а общият брой на служебните и частните пътувания от Русия да се увеличи с 30 на сто спрямо миналата година.

Това стана ясно на среща на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев с българския посланик в Руската федерация Бойко Коцев, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

През миналия летен сезон страната ни беше посетена от половин милион руски туристи.

С цел ускоряване на двустранните контакти в туризма Ботев и Коцев са обсъдили по-активното популяризиране на България като балнео- и СПА дестинация на руския пазар.

„Нашата страна разполага с богати природни ресурси, над 600 термални минерални извора, които привличат все повече руски туристи за оздравителни програми, включително и по детски целогодишни проекти“, посочва зам.-министър Ботев.

В средносрочен план ще се акцентира и върху възможностите за разширяване на руските инвестиции в нови балнео- и СПА центрове у нас, коментира още той. Ще се работи активно и върху т. нар. религиозен туризъм. Предвижда се реализацията на мащабна програма „По пътя на православието в България“. Тя включва организиране на групи поклонници, които да посещават наши църкви, манастири и свети места.

Ръстът на туристите от източните пазари обаче не може да компенсира загубите от спада на западните туристи у нас, коментира Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) пред Bulgaria On Air. На източните пазари имаме устойчив ръст, а на западните - устойчив спад, констатира той.

Българският туризъм има нужда да привлече интереса на западните, северните европейски и балканските страни, смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 07.09.22 г.
fallback