fallback

Около 70 хил. безработни младежи ще могат да намерят по-лесно първа работа

Парламентът прие окончателно мерки за ограничаване на младежката безработица

11:56 | 26.07.13 г. 2

Около 70 хиляди младежи до 29 години, регистрирани в бюрата по труда, ще могат да намерят по-лесно първа работа. Това става възможно, след като парламентът прие скоростно на второ четене мерки за борба с младежката безработица в Закона за насърчаване на заетостта.

Предвижда се осигуряване на първо работно място на безработни млади хора до 29-годишна възраст, завършващи средно или висше образование. На работодателя ще бъдат предоставяни средства за разходите за наетите.

Отпуснатите пари от държавата за бизнеса ще бъдат в размер на 30% от дължимите осигуровки за сметка на работодателя за първите шест месеца, а после 50 на сто за следващите 6 месеца и 75% за последните 6 месеца.

Мерките са насочени към три групи младежи - току-що завършили, които са за първи път на трудовия пазар, трайно безработни младежи със средно или висше образование и млади хора, които нямат квалификация и образование. Парите за тези насърчителни мерки са осигурени в настоящия бюджет, без той да бъде актуализиран, отбеляза председателят на социалната комисия Корнелия Нинова.

През юни без работа са били 19,6% от младежите до 29 години, като половината от тях са с основно или по-ниско образование и едва 10 на сто са с висше, сочи статистиката на Агенция по заетостта.

Според данните на държавната агенция от началото на 2013 година са започнали работа общо 33 895 младежи до 29 години. В реалния сектор са започнали 21 809 младежи, по програми и мерки за заетост са включени 7 132 младежи, в стажуване и заетост по схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси” са включени 4 954 младежи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
fallback