fallback

Станишев: Зад протестите прозират интересите на ГЕРБ

Социалистите обвиниха политиците, които подкрепят недоволните граждани

12:05 | 24.07.13 г. 17

Лидерът на левицата Сергей Станишев видя различно лице на снощния протест и интересно съвпадение между факта, че протестът се радикализира точно когато ГЕРБ реши да се върне в Народното събрание.

"Видяхме, че в момента, в който партия ГЕРБ заяви, че влиза в парламента, се стигна до радикализиране на протестите. Очевидно е, че това, което се случи вчера, не е случайно. Вчера видяхме едно съвсем различно лице на протестите", заяви Станишев на извънреден брифинг.

Той посочи, че някой се стреми към падане на правителството в тази парламентарна сесия и намекна, че зад това прозират интересите на ГЕРБ.

Гражданите, които протестират, трябва да си зададат въпроса кого обслужват волно или неволно, заяви той. Според лидера на БСП зад протестите има ясен организатор и той трябва да бъде разкрит. 

Според Станишев всички политици, които са подкрепяли протестите, са легитимирали грозни сцени като вчерашните. Тук става дума за държавността като цяло. „Очакваме и кметицата на София, която 40 дни се правеше на разсеяна, също да си застане на мястото“, каза Станишев.

За пореден път той индиректно отхвърли възможността за нови избори, като каза, че нов вот ще възпроизведе сегашното НС. Той посочи, че диалогът е необходим и правителството е готово за него. Лидерът на левицата обаче категорично отхвърли възможността да се комуникира с ултиматуми.

Според Станишев актуализацията на бюджета не е била истинската причина за радикализирането на протестите вчера.

Председателят на парламента Михаил Миков също беше доста остър в изказването си. Очакванията за ескалация на напрежението, които отправих на 26 юни, явно не бяха чути." Вчерашната ситуация доказа, че безотговорни политици слагат тежко клеймо на България. Очакваме, че МВР, прокуратурата и Столична община ще се опитат да прочетат и да прилагат законите", заяви Миков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
fallback