fallback

Николай Ваньов: Вътрешният пазар има достатъчно ликвидност за заем от 1 млрд. лв

Инвеститорите показаха, че не одобряват плановете на правителството за актуализация на бюджета, коментира експертът

20:49 | 23.07.13 г. 2

Причината за анулирането на акуциона на 10,5-годишните държавни ценни книжа е по-скоро заради пресметната доходност, отколкото заради технически проблеми, коментира в ефира на Bulgaria On Air експертът Николай Ваньов. Той допълни, че коефициентът на покритие (отношението на заявения интерес към действителните покупки на този тип книжа) регистрира понижение до 1,17 пункта при около 2 пункта на проведени по-рано аукциони на десетгодишни ДЦК.

Тенденцията е показателна, че „наблюдаваме едно значително намаляване на търсенето”, заяви експертът. Според него в министерството на финансите не са останали доволни от получената оценка, което е провокирало и анулирането на търга с позоваване на технически причини.

„Сигналът обаче е пределно ясен- инвеститорите не харесват актуализацията на бюджета и плановете на правителството за увеличаване на дефицита”, коментира Ваньов.

Според него на вътрешния пазар има достатъчно ликвидност за планирания от правителството заем в размер на 1 милиард лева.

„Друг е въпросът доколко инвеститорите могат да понесат получената доходност”, уточни Ваньов.

Той прогнозира, че заради колебанията на правителство по отношение на фискалната политика доходността по държавните ценни книжа ще се повиши и емитирането на ДЦК на външните пазари няма да постигне търсения ефект.

Ваньов допълни, че е нормално инвеститорите да отчетат политическата нестабилност в страната.

„Не мисля, че само заради ниското ниво на дълг аукционите на ценни книжа ще привлекат повече инвеститори”, заяви експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
fallback