fallback

Т. Дончев: Изказванията на Орешарски влияят зле на имиджа на България

Средствата от Брюксел не се изчисляват на глава от населението, както твърди премиерът, заяви бившият министър по управлението на еврофондовете

13:15 | 20.07.13 г.

„Много от процедурите по договарянето на средствата от Европейския съюз за следващия програмен период все още на са приключили и смятам, че е некоректно да се говори колко ще загубим по една или друга програма. Това не само че влияе зле на имиджа на България, но и пречи на администрацията, която работи именно по успешното усвояване на евросубсидиите“, каза за Bulgaria On Air депутатът от ГЕРБ и бивш министър на еврофондовете в кабинета “Борисов” Томислав Дончев.

По думите му това е първата година на Европейския съюз, в която бюджетът е по-малък от предходния отчетен период.

„Само няколко държави от общността ще получат по-голямо финансиране, включително и България. Абсолютно некоректно е да се казва, че сме ощетени. Средствата от Брюксел не се изчисляват на глава от населението, както твърди Пламен Орешарски, а на база брутен вътрешен продукт на страната. Колкото по-голям е той, толкова повече пари получава съответната държава“, обясни Дончев.

Той посочи за пример Унгария, която ще получи около 5 млрд. евро по-малко. „Само по програмата за развитие на общата селскостопанска политика България ще вземе с 2 млрд. евро повече. За кохезионната ни политика (оперативните програми) също ще получим повече. Общо се очаква България да получи около 15,5 млрд. евро, а ако от тази сума извадим средствата, които ще платим за общия бюджет на ЕС, излиза, че страната получи близо 12.5 млрд. евро за следващия програмен период“, посочи бившият министър по управлението на еврофондовете.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
fallback