fallback

Георги Ганев: Държавните политики не позволяват на хората да забогатеят

Има резон в увеличаването на дефицита, твърди икономистът от Центъра за либерални стратегии

23:46 | 18.07.13 г. 7

Българските държавни политики държат хората бедни, каза в ефира на Bulgaria On Air икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

„Тази част от обществото, която има финансови трудности, умишлено е на това ниво и не и се позволява да забогатее“, допълни той.

Според него самият факт, че държавата решава с колко и как да бъдат повишени доходите е достатъчно доказателство. „Пенсионната система функционира също със сходна идея“, каза Ганев.

Той посочи за пример и образованието в страната като способ за влияние над хората. “Масово гражданите излизат необразовани, стимулират ги да зубрят, а не да мислят. Съответно, след като се изучат, те не могат да си намерят високо платена работа и стават зависими от това, което им даде държавата”, обясни икономистът.

Относно актуализацията на бюджета и аргументите на финансовото министерство Ганев коментира, че в част от тях има резон. “Увеличаването на дефицита не е толкова лошо. Необходимо е да има буфери в случай на нужда. Друг е въпросът дали ще се изхарчат тези пари”, каза експертът.

Той припомни, че предлаганото увеличаване на дефицита обуславя промяна в лимита за максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г. Емитираните извънредно 6-месечни ДЦК на вътрешния пазар на стойност 800 млн. лв. през февруари 2013 г. на практика обаче изчерпват одобрения лимит, уточни още Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
fallback