fallback

Кой е официалният купувач на ПОК "Доверие"

От United Capital заявяват, че за продажбата на дружеството официално е съобщено на властите в Австрия

18:06 | 17.07.13 г. 1

Сделката за продажбата на пенсионното дружество „Доверие“ предизвика множество коментари, сред които и относно собствеността на купувача – регистрираната в офшорна зона компания United Capital PLC.

От компанията реагираха с официално писмо до българските медии, в което съобщават, че са холдингово дружество, занимаващо се с финансови услуги, ситуирано във Великобритания и е с широк спектър от международни интереси.

Международният състав на United Capital включва борд на директорите в широк спектър от физически лица от САЩ и Австрия. Председател на борда на директорите на дружеството е Дебора Стърман, а сред основните инвеститори в компанията е членът на надзорния съвет на ИнвестБанк Русия Сергей Мастюгин.

В своята оперативна дейност компанията е получила и одобрение от регулаторен орган в страна от ЕС като основен акционер в застрахователна компания, заявяват в позицията си от United Capital.

Активите на дружеството включват участие в застрахователни компании, фондове за недвижими имоти, банки и индустриални активи в няколко държави.

„United Capital PLC управлява активи за повече от 2 милиарда евро. Към настоящия момент е в процедура за публично предлагане на акции без обвързване с офшорни капитали“, се казва още в позицията, разпространена от „София Прес“.

United Capital са уведомили австрийските власти за сделката

Съгласно клаузите за конфиденциалност в договора и считано от днес, 17 юли 2013 година, сделката за покупката на пенсионното дружество е вписана нотариално съгласно законодателството на Австрия. От страна на Vienna Insurance Group официалното е предоставена и документална информация за бъдещото реализиране на дялово инвестиране в ПОК „Доверие”, допълват още от компанията.

Припомняме, че по-рано днес председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев съобщи пред парламента, че в комисията няма официално уведомление за сделката. Той отказа да прави оценка на базата на медийните публикации по темата. 

От изявлението на купувача става ясно, че документацията вече се подготвя и ще бъде представена на регулаторите и у нас. 

Капиталът по сделката се осигурява изцяло чрез нейните акционери, съгласно изискванията на регулаторните органи във Великобритания и България.

След приключване на процедурите от регулаторните органи ще бъде представен официално на българските медии и общественост новият оперативен план за присъствието на дружеството в България, обещават още от United Capital. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
fallback